Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Кои са най-големите влечуги

Кои са най-големите влечуги

Кои са най-големите влечуги

Възприемаме влечугите като страшни животни сами по себе си. А представете си, ако са гигантски? Подбрали сме няколко от най-големите влечуги на планетата. Дано не сънувате кошмари!

Зелена морска костенурка

Този вид костенурка е най-големият сред тези с костна черупка. Тя достига дължина на тялото до 1.5 метра, а и може да тежи до 400 килограма. Тази костенурка е доста широко разпространена – среща се в тропичните и субтропичните морета по целия свят. Тя се причислява към най-големите влечуги.

Тъй като Черно море е твърде студено, този вид не вирее в него, но въпреки това има един известен случай за улавяне на представител на този вид. Зелената морска костенурка се счита застрашен от изчезване вид. Интересно за тези костенурки е, че името им не идва от цвета на черупката, а от цвета на подкожните им мазнини. Той е зелен заради водораслите, с които се храни.

Нилски крокодил

Нилският крокодил е сред най-големите влечуги в света

Този огромен крокодил е разпространен в почти цяла Централна Африка, както и в други райони на юг от Сахара. Името му идва от това, че в миналото се е срещал покрай река Нил в Египет, въпреки че поради бракониерска дейност в днешно време е изчезнал от този район.

Той е много страшен хищник. Най-големите нилски крокодили достигат до 5-6 метра дължина и тегло над 500, а понякога дори и 800 килограма. Те плашат не само с огромните си размери, но и с хищня си нрав. Нападат от скрита позиция и изненадват жертвите си, за да не могат да реагират достатъчно бързо и да избягат. Обикновено тяхната плячка са риби, водни птици, копитни животни и други средно големи животни, също така и големи бозайници, като тези от семейство котки.

Амазонска анаконда

Смятайки както дължината, така и ширината на тази змия, тя е най-голямата змия в света. Има такива, които са по-дъги от нея, но в цялостен размер амазонската анаконда е на първо място.

Зрелите амазонски анаконди достигат дължина до 9 метра и тегло до 300 килограма. Главното ѝ местообитание е Южна Америка – басейна на река Амазонка и Ориноко. Освен това тя се среща и в Бразилия, Перу, Венецуела, Клумбия, Парагвай и няколко други места.

Тези големи влечуги ловуват и във водата, и на сушата, но във водата са доста по-успешни ловци, тъй като имат възможността да са доста по-пъргави. Освен други животни, амазонските животни понякога проявяват и канибализъм не само към други видове змии, а и към тези от същия вид като техния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest