Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Признаци за болки в стомаха при куче

Признаци за болки в стомаха при куче

Признаци за болки в стомаха при кучето

Кучето е не само добър и верен приятел на човека, но и голяма отговорност. Именно затова, ако сте решили да си вземете домашен любимец, трябва да се грижите добре за него и да забелязвате най-малките промени в самочувствието на питомеца ви.

Как кучето възприема болката?

Практиката показва, че заболяванията на храносмилателната система не са никак редки, като те могат да са, както вродени, така и придобити. Подобно на хората, така и кучетата може да ги заболи стомах, но за разлика от нас, те не могат да ни кажат това и да се оплачат. Любимците ви също могат да страдат от колики, метеоризъм, болки в стомаха и други. Заедно с това обаче кучетата са доста търпеливи и в повечето случаи могат да понесат болката, като дори няма да забележите някаква промяна в поведението им.

Кучето ще започне да проявява безпокойство едва, когато болката стане непоносима и съответно стопаните могат да забележат, че нещо не е наред с кучето им. Именно затова е важно внимателно да следите поведението на четириногия ви приятел и при най-малките признаци за неразположение, трябва да се свържете с ветеринар, където кучето ви ще получи квалифицирана и професионална помощ.

Признаци за болки в стомаха при кучето

Болката в стомаха на кучето може да бъде остра, тъпа, периодическа или пък постоянна независимо от локализацията. Веднага след като болковото усещане стане непоносимо, кучето ще започне да скимти и ще стане безпокойно. Продължителният болков синдром провокира сериозни нарушения и изменения в организма, които съответно могат да усложнят по-нататъшното лечение.

Кучето го боли стомах

Симптоми на болка в храносмилателния тракт при кучето:

- намалена активност;

- сънливост;

- слаба реакция на дразнители;

- повишена жажда;

- нестабилен стол;

- гадене, повръщане след хранене или между храненията;

- стомаха на кучето къркори;

- аритмия, затруднено, повърхностно дишане;

- промяна в цвета на лигавиците;

- уголемен корем;

- липса на апетит при кучето, отказ от лакомства.

При палпация на стомаха кучетата изпитва силна болка. Те не дават да се докоснете до корема им и са много раздразнителни. Слабо реагират на външни дразнители, не изпълняват командите, с нежелание отиват на разходка и не искат да играят активни игри. Милите и дружелюбни питомци могат да започнат да проявяват безпричинна кучешка агресия, както към стопанина, така и към цялото семейство или другите животни.

Причини за стомашен дискомфорт при кучето

Болно куче

Към основните причини за стомашен дискомфорт могат да се причислят следните причини:

- отравяне на кучето с химикали, развалена храна;

- рязка промяна в диетата на кучето;

- хелминтни инвазии;

- вродени, придобити стомашно-чревни патологии (панкреатит, гастрит, гастроентерит);

- вирусни, бактериални заболявания (кучешка чума, ентерит, хепатит);

- перитонеални наранявания, които са придружени от кървене, увреждане на вътрешните органи;

- чужди предмети;

- тумори в храносмилателния тракт;

- хранене на домашен любимец с некачествена храна;

- възпаление на перианалните жлези;

- чревни инфекции при кучето.

Неправилното хранене на кучето също може да усложни ситуацията, като така например бобовите култури могат да предизвикат повишено образуване на газове и чревни колики.

За да намалите възможността от развитието на стомашни и чревни болки при кучетата, е важно рациона им да бъде разнообразен, балансиран и питателен. Кучето трябва да получава качествена храна и само свежи продукти, както и достатъчно витамини и минерали.

Не пренебрегвайте и важността на профилактиката при кучешките заболявания. Затова и при най-малкото съмнение, че кучето ви го боли нещо, трябва веднага да се обърнете към ветеринар, за да получите квалифицирана и професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest