Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Всичко за торния бръмбар

Всичко за торния бръмбар

Торен бръмбар

Торните бръмбари са бръмбари, които се хранят с изпражнения. Съществуват повече от 5000 различни видове торен бръмбар и 800 уникални вида, открити само в Южна Африка. Торните бръмбари идват в много различни форми, размери и цветове. Те са също толкова интересни като колорадски бръмбари, бръмбар рогач, бръмбар-носорог, бръмбар-гробар.

Краските на торните бръмбари могат да варират от матово или лъскаво черно до металически зелено и червено. На размери те могат да бъдат съвсем малки, около 5 мм, или доста по-големи, около 50 мм, и се разделят на групи според начина, по който се държат с храната, която си намерят.

Торните бръмбари биват три вида:

- rollers - това са тези, които търкалят топки тор наляво-надясно и след това ги заравят в мека почва;

- burrowers - те отнасят фекалиите в тунели директно под екскрементите, които са намерили;

- dwellers - те живеят върху самия екскремент. Често има няколко различни вида торни бръмбара в една-единствена купчина тор.

Бръмбарите имат много впечатляващи “оръжия” с голяма роговидна структура, които могат да се забележат на главата или гръдния кош. Мъжките най-често ги използват, за да се бият помежду си. Имат и шпори на задните си крака, които им помагат да търкалят торни топки, а здравите им предни крака вършат отлична работа при борба или при копаене. Повечето торни бръмбари са отлични летци, с дълги полетни крила, сгънати под закалени външни крила, и могат да изминат няколко мили в търсене на храна.

Някои торни бръмбари имат специализирани устни израстъци, предназначени да изсмукват по-течните части от фекалиите, които са пълни с микроорганизми, които бръмбарите могат да храносмилат.

Торните бръмбари живеят около три години.

Местообитание на торните бръмбари

Торните бръмбари се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида и живеят из земеделски земи, гори, тревни площи, прерии и пустинни местообитания. Те са силно зависими от околната среда и не обичат изключително студено или сухо време.

Хранене на торния бръмбар

Торните бръмбари са копрофажни насекоми, което означава, че се хранят с екскрементите на други организми. Въпреки че не всички бръмбари се хранят само с тор, всички в определен момент в живота си си хапват фекалии. Повечето торни бръмбари се хранят с екскременти от тревопасни животни (овце, кози, коне, магарета, [антилопи, зебри и др.]), които са до голяма степен неразградена растителна материя, а не отпадъци от месоядни животни, които имат много малка хранителна стойност. Някои по-малки видове торен бръмбар просто се прикачват към животни, чакайки търпеливо те да изхвърлят екскрементите си.

Скорошни изследвания, направени от Университета в Небраска, предполагат, че торните бръмбари са най-привлечени от екскрементите на всеядните животни, тъй като те осигуряват хранителна стойност и имат по-силен мирис, което ги прави по-лесни за намиране.

Торните бръмбрани не е необходимо да приемат течности, тъй като получават това от храната, която консумират.

Поведение на торния бръмбар

Торните бръмбари се хранят с тор

Торните бръмбари използват своето отлично обоняние, за да откриват свежа тор, която след това оформят на топка, за да я избутат на безопасно място преди други бръмбари да им я откраднат.

Когато се сетите за торен бръмбар, вероятно си представяте бръмбар, който бута топка тор пред себе си. Но някои торни бръмбари изобщо не си правят труда да правят това. Вместо това тези копрофаги остават близо до фекалните си находки.

Когато торните бръмбари си направят труда да таркалят топче тор надалеч, те го правят предимно, за да хранят своите малки. Люпилните топчета на торния бръмбар са снабдени с достатъчно фекалии, така че когато женската депозира всяко яйце в собствената люпилна топка то ще има достатъчно храна, за да завърши развитието си в безопасната среда на гнездото преди да се превърне във възрастен торен бръмбар и да я напусне.

Проучванията показват, че торните бръмбари използват своите торни топки и за охлаждане. Учените са забелязали че през по-горещите периоди от деня торните бръмбари се изкачват върху торните си топки, за да могат краката им да си отдъхнат от горещата земя.

Учените са открили, че торните бръмбари се движат по права линия отдалечавайки се от купчините тор, които са намерили по-рано. Те постигат това като следват симетричен модел на поляризирана светлина, който се появява около слънцето. Хората не са в състояние да видят този модел, но много насекоми могат заради специалните фоторецептори в очите им.

Доскоро на учените не им беше известно как бръмбарите успяват да се ориентират през нощта чрез Луната и нейните много по-слаби поляризирани светлинни модели. По време на проучване, наблюдаващо нощния африкански торен бръмбар, учените осъзнали, че бръмбарът все още може да търкаля торната си топка по перфектно права линия, дори когато няма луна. Така те стигнали до извода, че торните бръмбари трябва да използват звездите, за да се ориентират. Допълнителни изследвания потвърждават тази теория.

Размножаване на торните бръмбари

Мъжките и женските торни бръмбар се срещат около купчина тор в размножителния период и се съвокупляват. След това правят люпилно топче от тор и го преместват на удобно и хубаво място. Женската снася едно яйце вътре в топката и двамата я заравят под земята. Двойката прави това множество пъти, след което продължава по пътя си. При някои видове торни бръмбари те могат да останат да пазят малките, но по-често те продължават напред.

Външният слой на люпилното топче се втвърдява под земята и създава защитен слой, за да се запази ларвата вътре. Вътрешният слой остава мек и влажен, за да захрани растящата ларва на торния бръмбар. Когато ларвата се превърне в бръмбар (чрез метаморфоза), тя пробива твърдия външен слой на топката и отлита, за да започне целия жизнен цикъл наново.

Заплахи и опазване на торния бръмбар

Ако не бяха торните бръмбари, тор щеше да покрие голяма част от земята и да се втвърди, при което на тревата и другите растения щеше да им е доста трудно да поникнат. Бръмбарите също помагат за наторяването на земята като разбиват и заравят тор и подобряват рециклирането на хранителни вещества и структурата на почвата, играейки жизненоважна роля в селското стопанство. Доказано е, че торните бръмбари са били причината за подобрените почвени условия и растежа на растенията в рехабилитирани въглищни мини в Южна Африка.

В тропическите гори, торните бръмбари са от особено значение и за разпръскването на семената, присъстващи в животинската тор, и заравянето им в почвата.

В развиващите се страни торните бръмбари играят ключова роля за подобряването на хигиенните стандарти. Американският институт по биологични науки съобщава, че торните бръмбари спасяват на животновъдската промишлеността в САЩ приблизително 380 милиона долара годишно като заравят голяма част от на надземниге животински фекалии.

Независимо от тяхната роля, обаче, животът им на много места е застрашен. Доказано е, че химическата употреба при операции, включително обезпаразитяване на животни с ивермектин и пестициди като нематициди или инсектициди, пряко води до упадък на броя на торните бръмбари в много стопанства, което афектира както способността им да се възпроизвеждат, така и смъртността на ларвите.

Интересни факти за торния бръмбар

- Торният бръмбар е единственото насекомо, което използва Млечния път, за да се ориентира.

- Някои торни бръмбари могат да издърпат над 1000 пъти телесното си тегло. Това е същото като средностатистически човек да издърпа шест двуетажни автобуса, пълни с хора.

- Някои торни бръмбар се чифтосват до живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest