Видове бръмбари

Видове бръмбари

Бръмбарите - тези тромави на пръв поглед същества са най-голямата група сред насекомите. Отличават се с твърди предни криле, които не участват в летенето. Тази характеристика е обща за всички бръмбари, които иначе имат различен цвят, окраска и размери. Сред най-впечатляващите е бръмбар носорог. Но той далеч не е единствен.

Те се срещат навсякъде в света, като изключим района на Северния, Южния полюс и морската повърхност. Общият брой на видовете бръмбари е огромен – той е над 350 000. Класифицират се в цели 170 семейства. Ето някои от тях, които са най-известни и вероятно сте виждали някои от представителите им.

Хоботници

Представителите на семейството са обединени под това название, тъй като се отличават с дълги хоботчета и със своите силно изразени антени. Те също нападат земеделската продукция, като се хранят доста често с круша, вишна, ябълка и други овощни насаждения.

Бръмбари рогачи

Бръмбар рогач

Наричани са още Рогачови. Името на семейството се дължи на изключително развитите мандибули на насекомите, които наподобяват рога на елен. При някои представители те са толкова големи, че стърчат силно напред пред тялото. Женските представители на семейството са по-агресивни и склонни да нанасят по-тежки трамви на враговете си, ако бъдат нападнати.

Полски ковачи

Известни още и със смешното име „Скокльовци“, тези бръмбари се отличават със специфично издължено тяло. Имат и още една особеност, на която се дължи прозвището им – способни са да подскачат, благодарение на специален механизъм в предната част на тялото им. При подскоците се чува звук, подобен на почукване, поради което са наричани и „Ковачи“. С такива подскоци тези бръмбари се спасяват, когато са обърнати по гръб.

Листоядни бръмбари

Листоядни бръмбари
Снимка: ulleo/pixabay.com

Семейството се нарича Листояди (Chrysomelidae). Характерна особеност е, че представителите му се хранят с листа и други части на всевъзможни растения, много от които земеделски култури. Затова и тези бръмбари са опасни за земеделието вредители, подобно на гъсеници, зелеви пеперуди, листни въшки, попово прасе. Типичен представител на семейството е широко разпространеният по нашите земи Колорадски бръмбар.

Сечковци

Тези красиви бръмбари често имат живописна окраска на тялото, а самото то е продъловато и с дълги антенки. Възрастните представители на това семейство се хранят с мъртва дървесина. Това е полезно за прочистването на горите, но е много неприятно, когато бръмбарите нападнат мебелите у дома. Те могат да са също толкова неприятни като хлебарки, дървеници и мравки. Най-големият представител от вида в България е т.нар. Голям сечко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest