Как да храним правилно гълъби?

С какво да храним гълъбите

Въпросът относно това с какво да храним гълъбите възниква не само при специалистите, които се занимават професионално с развъждането на животните, но и при обикновените хора, които седят на пейката в парка и искат да нахранят тези птици. Но преди да ги храните, трябва да знаете, какво можете да им давате и какво не е препоръчително.

Улични гълъби

Хората, които нямат опит с общуването с птици, смятат, че правят добро дело, хранейки ги с хляб и трохи. В действителност обаче така само се вреди на гълъбите. Поради това средната им продължителност е не повече от шест години. В същото време техните биологични възможности са далеч по-големи и могат да живеят до цели 15 години.

Какви продукти не бива да им давате?

1. Хляб и кифли - те сложно се смилат в стомаха, като могат да предизвикат подуване на корема и дори да се стигне до летален изход.

2. Месни и рибни продукти - тази храна също се усвоява трудно от организма на птиците.

3. Всички видове млечни деликатеси - консумирането на тези продукти води до диабет при гълъбите.

Правилно хранене на гълъби

Хранене на домашните гълъби

Храненето на домашните птици трябва да е правилно и да не давате вредни за здравето им продукти. Именно затова в този случай трябва да имате още по-задълбочени знания и представа, с какво точно можете да ги храните.

Основен компонент в менюто за правилно хранене на гълъби трябва да са зърнените култури. Те трябва да са 60% от всички храни, които им давате. Например съотношението им може да е следното: ечемик - 30%, просо - 20%; перлен ечемик - 10%.

От готовите храни за гълъби най-подходящи са тези за папагалите. Техният състав е най-подходящ за птиците. В допълнение към менюто им можете да им давате следните продукти:

1. Варен грах и други бобови растения (например леща);

2. Обелен овес;

3. Минерални компоненти и зеленина (като например ливадна трева);

4. Люцерна;

5. Киселец;

6. Коприва.

По време на размножителния им период е важно да усилите храненето и да им давате дневно около 60 грама. В останалото време на гълъбите са им достатъчни 40 грама зърнени култури на ден.

Правилното и балансирано хранене е важно не само за човека, но и за животните и в това число и птиците. Давайте само гореизброените продукти на гълъбите, за да увеличите продължителността им на живот, но и за да не навредите на здравето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest