Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Мравките - какво трябва да знаем

Мравките - какво трябва да знаем

Мравките са много силни

Мравките са едно процъфтяващо днес семейство насекоми с дълга история на Земята. Те са навсякъде около нас, макар че рядко ги забелязваме, въпреки изобилието, което представляват. Без значение къде се намираме - в градска среда, сред природата, дори на необичайни места, те крачат винаги редом с нас.

Независимо че са дребни и незабележими, мравките са удивителни създания и наблюдението им е интересно не само за специалистите, които се занимават с тях, но и за хората, неизкушени от науката, но запазили интереса си към природния свят. Тяхното еволюционно развитие е дълго и показва как се оцелява през хилядолетията.

Произход и характеристика на мравките

Какво знаем за произхода на мравките? Миниатюрните насекоми населяват Земята от 140 милиона години. Те са били спътници на динозаврите, но са оцелели през Креда-Терцина, когато динозаврите са изчезнали. Фактът, че са ги надживели, показва, че са забележително устойчив вид. Те са преживели и ледената епоха.

Науката, която ги изучава, се нарича мирмекология и вече 2 века се опитва да разгадае тези странни обитатели на планетата, но все още не всичко за тях е известно. Продължават да се откриват нови видове мравки и да запълват празнините в знанията за подвижните малки насекоми.

Латинското название на вида е Formicidae и представлява семейство насекоми, което наброява 14 хиляди вида. В нашата страна живеят 163 от тях. Класификацията ги определя като семейство безгръбначни; тип членестоноги; клас насекоми с подклас крилати; разред ципокрили.

Много малко са местата, където не се срещат мравки. Гренландия, Антарктида, Исландия и някои изолирани острови в Тихия океан не познават тези насекоми.

Организация на социалния живот на мравките

Трудолюбиви мравки

За живота на мравките е характерна строгата организация. Много са подвижни и приспособими към всякакви условия на живот. Те водят социален живот. Обществата им са със стройна йерархична система, с добре организирани групи, които се наричат колония или по-често мравуняк. Той може да е създаден от различни материали, взети от всевъзможни места. Всеки мравуняк е жилище за милиони мравки.

Основаването на нов мравуняк става веднъж или два пъти годишно. Тогава много крилати мравки от мъжки и женски пол, които са готови за размножаване, излитат от старото гнездо, събрани в ята. Копулацията е след кратък полет и всяка оплодена женска започва да търси място за гнездо. Повечето загиват, малцина успяват. Първото гнездо е малка яма, където женската снася яйцата. Тя става царица и нейната роля е такава, да снася яйца.

Важна група е тази на мравките-работнички. Те са винаги женски и са начело на йерархичната стълбичка. Всички мравки, които забелязваме да се движат около мравуняка, са женски. Те се грижат за кралицата, за малките, за чистотата и разрешаването на конфликтите. Те обикновено нямат поколение. Когато мравунякът вече е прекалено голям, царицата снася яйца с мравки, които могат да се възпроизвеждат и така се основават нови колонии.

Интересно положение е, че не е заложено генетично коя мравка да стане царица. Всяка женска може да бъде новият лидер, зависи от храната, която използват. Мравките, които ядат храна с повече протеини, могат да бъдат царици, а тези с по-малко стават работници.

Малка роля имат мъжките мравки, наричани търтеи. След чифтосването те бързо умират. И докато кралицата може да живее цели десетилетия, мъжките живеят само седмица. Тяхната семенна течност обаче оцелява години и така те поддържат размножаването. Царицата използва семенната течност при чифтосването, с която опложда яйцата. Всяка женска царица се чифтосва само веднъж в живота си.

Войниците са друга група от мравки, които се различават и външно от останалите. Те имат големи глави и мандибули. Задачата им е да отбраняват мравуняка от нападатели, както и да участват в нападения над други групи с цел отнемане на храната или над други животни. Те имат задача и да счупват семената, за да могат другите мравки да я погълнат. Не всички видове мравки могат да произвеждат войници.

Размножаване на мравките

Мравки

Размножаването на мравките става чрез яйцата, снесени от кралицата. Този процес премивана през 4 фази - яйце, ларва, какавида, имаго.

Яйцата са първата фаза в развитието на мравката. Яйца снася само царицата. Те са прозрачни, бели, само половин милиметър, с форма на овал и лепкава повърхност. Затова работничките ги носят налепени едно за друго.

Ларвите са втори етап в развитието. Излюпват се от яйцето, като времето зависи от вида на насекомите. Ларвите са почти неподвижни, космати, свити на топка, безпомощни. Косъмчетата служат отново за лесно пренасяне, както лепкавата повърхност. Те са хранени и отглеждани изцяло от възрастните работнички, като няколко пъти увеличават големината си.

Какавидата е предпоследен етап преди излизане на оформената мравка. Ларвата става какавида и престава да се храни. Те изглеждат като бели мравки, на които краката и антенките са свити. Някои се обвиват с пашкули. След време те потъмняват, а в задната част се образува петното, което показва, че храносмилателната система е оформена.

Имагото е последният етап, при който от какавидата излиза готова мравка. Излизането на мравката става с помощта на другите възрастни екземпляри. Те прегризват обвивката и помагат на новата мравка да се излюпи. Тя излиза бледа и мека, но само след няколко часа вече възприема добре познатия вид, който имат всички подобни на нея. През последния етап на развитието си мравката не расте. Когато вече са се създали нови работнички, майката няма никакви отговорности, освен да снася яйца, за да се увеличава популацията.

Видове мравки

Мравките имат своята роля в природната екосистема. Те разрохкват почвата, премахват много от отпадъците в градината, други премахват паразитите от нея. Някои видове мръвки са истински животновъди. Те се грижат на листните въшки, доят ги, за да се хранят с млякото им, пазят яйцата им, като ги прибират в мравуняка през зимата.

Поради факта, че мравките живеят в симбиоза с листните въшки, като дори ги пренасят по други околни дървета, се налага, щом се забележат мравуняци около дърветата, да започне незабавно борба с листните въшки, за се предпазят овошките. Освен че унищожават дървото, те пренасят и някои болести, които могат да погубят цяла градина с плодни дървета.

Борбата с мравките се води с помощта на някои бавни отрови като боракс, или с други растителни видове. Например ароматът на ментата, пелина и анасон отблъсква мравките. Затова е добре тези растения да се разпръснат около насажденията, където се струпват мравки.

Интересни факти за мравките

Мравките са насекоми

Мравките са изключително силни насекоми. Те могат да носят товар, надвишаващ собственото им тегло от 10 до 50 пъти.

Тези насекоми нямат бели дробове. Вдишват кислород посредством серия от дупки, разположени странично по тялото им.

Те нямат и уши. Чуват като използват вибрациите. Чуването става чрез орган, разположен под коляното.

Някои амазонски мравки са несексуални. Те се размножават чрез клониране.

Мравките имат два стомаха. Единият е за храна за собствена консумация, а в другия държат храна, която споделят с други мравки.

Някои видове мравки могат да плуват. Те могат да задържат дъха си под водата, а също да изграждат спасителни салове, с които да се измъкнат.

Прочети също за фараоновата мравка и нейните особености.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest