Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Грижа за котката след кастрация

Грижа за котката след кастрация

Грижа за котката при кастриране

Повечето ветеринари съветват стопаните на котки или котараци да ги кастрират, когато те навършат 4-6 месечна възраст. Причината е че ако разполагате с котка, всеки път когато тя се разгони, ще започне жаловито да мяука не само през деня, но и през нощта.

Разгонването при мъжките котки се свързва с маркиране на целия ви дом, при което зловонието в него ще ви кара да не желаете да се прибирате вкъщи. Вероятно вече сте чули, че медикаментите, които се предлагат за потискане на котешкото либидо, не са особено ефикасни. Затова и много стопани на котки преминават към кастрация на писаната. Каква обаче трябва да е грижата за котката след кастрация.

След като изминат първите няколко дни след кастрацията (стерилизацията) на любимото ви мъркащо създание, ще установите, че постепенно вашият домашен любимец се е кротнал. Мъничето ще е по-спокойно, по-лениво и дори може да се спасите от това то да се катери по пердетата ви или пък най-неочаквано да ви издебва и атакува. Именно последното (агресията при котките) е също причина те да бъдат кастрирани. Все пак на никой не му е приятно да ходи с изпонадрани крака и ръце...

Но не само поведението на котката ви ще се промени. След кастрацията на котката тя ще претърпи и чисто физиологически промени като основното е че обмяната на веществата ѝ ще се забави.

Това налага спазването на нов хранителен режим. Ако досега сте хранили животинката си само сутрин и вечер, вече ще трябва да я храните по-често, но на по-малки порции. А и котешката храна ще трябва да е съобразена спрямо настъпилите промени в организма ѝ. В противен случай рискувате да се стигне до затлъстяване на котката, както и до редица котешки заболявания.

Независимо дали котката след кастрация предпочита гранули, или консервирана храна, разнообразявайте нейното меню. Важното е да предлагате само такава храна, която е предназначена за кастрирана котка. Тя е обогатена допълнително с различни елементи и е доста по-скъпа от обикновената. Но не мислите ли, че вашият верен космат приятел го заслужава?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest