Доказано! Човекоподобните маймуни мислят като нас

Шимпанзета

Човекоподобните маймуни приличат много повече на хората, отколкото някога сме предполагали. Оказва се, че те са развили ключовата способност да възприемат света от чужда гледна точка. Това до момента се смяташе за характеристика, присъща само и единствено на хората.

Способностите на човекоподобните маймуни са доказани от международно проучване на изследователи от Япония, Германия, САЩ и Великобритания. Те са установили, че шимпанзетата, бонобото и орангутаните усещат и са наясно, когато чуждата гледна точна е погрешна.

Теория на разума – така се нарича разбирането, че другите имат различно мнение или гледна точка. Този уникален модел на човешката психика при хората се развива в периода между 4 и 5 годишна възраст. Той обаче се оказва добре развит и при маймуните.

Учените са подложили маймуните на специален тест. В него те показали, че са напълно наясно, когато чуждите убеждения са погрешни. Предишни подобни тестове относно познавателните им способности са показали и други способности, засягащи чуждата перспектива.

В настоящото проучване за пръв път се открива умението на маймуните да разбират сложността на погрешните убеждения. В опита е проследено движението на очите на маймуните, докато гледали 40-секундни клипчета, показващи как облечен в костюм на Кинг Конг човек се опитва да заблуди друг.

Маймуни

В клипчето се вижда как Кинг Конг крие камък в кутия или как се скрива в купа сено. Зад актьора Кинг Конг сменя мястото на камъка или излиза от купата сено. В този момент човекът е в неизвестност – той няма как да знае Кинг Конг или камъкът са сменили мястото си.

Маймуните в опита обаче са наясно със ситуацията. Когато в клипа човекът се връща, те насочват поглед в посоката, в която за последно са видели камъка или Кинг Конг. Там те търсят обектите. Въпреки че са наясно, че са сменили местата си, те са склонни да търсят обектите там, където са ги видели за последно. Това е качество, присъщо за хората – да възприемат чужди убеждения.

Човекоподобните маймуни все пак са най-близките сродници на човека. До момента обаче техните познавателни способности бяха подценявани. Оказва се, че те са изключително интелигентни, което всъщност не трябва да бъде чак толкова учудващо, имайки предвид близостта им до смятания за най-развит вид на планетата - човешкия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати