miau.bg»Статии»Живини»Животните пият повече от хората

Животните пият повече от хората

Пияни животни
Козметична Чанта за Пътуване-20%
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
14.80 лв.
Виж ››

Животните не спират да учудват изследователите. През последните години са проведени редица изследвания, които до едно доказват, че те също обичат ферментиралите напитки. Някои дори прекаляват с тях повече от човека.

Първото подобно доказателство учените получават през 2008 година. Тогава те са направили опит да привлекат молци с капани от вино. Резултатът бил повече от успешен – молците се оказали доста привлечени от ферментиралата напитка и солидно се почерпили. Резултатите били същите и при опити с бира.

Наблюденията показват, че в света на насекомите също има любовни терзания. Оказва се, че когато обектът на желание им откаже, те намират утеха в чашката.

В изследване, проведено през 2012 година, учените сравнили вкусовите предпочитания на самите дрозофили, които се чифтосвали успешно, и тези, които претърпели неуспех в любовта. Резултатите били повече от изумителни – оказва се, че неуспешните любовници залагали само на храни със съдържание на алкохол. Това не се наблюдавало при ощастливените насекоми.

Пиян кон

При други насекоми като пеперудите пият само мъжките. Алкохолът им помага да отглеждат капсули със сперматозоиди, които предлагат на избраницата си като подарък.

Сред останалите животни, които пият, място намират и шимпанзетата. Някои от тях дотолкова са привикнали към естествено ферментиралия алкохол, че се изкачват по дърветата самостоятелно или на групи и изсмукват сока чрез листова гъба. За целта те я сдъвкват, потапят я в алкохола и го изсмукват. Изчислено е, че шимпанзетата пият по над 85 милилитра алкохол на ден, което е равно на бутилка вино.

Случаите на пияни животни обаче не се ограничават до тук. През 2011 година властите на Швеция трябваше да измъкват пиян лос, който се бе заклещил в клоните на ябълково дърво. Учените установили, че белоопашатите елени най-много обичат да похапват загнили ябълки. След тях животните стават сънливи, а понякога дори се спъват при ходене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати