Защо пеят крокодилите?

Крокодил

Птиците се славят като най-виртуозните певци в животинския свят. Някои пойни птици пеят повече от две хиляди пъти дневно. Според учените чуруликат най-вече мъжките пернати и то, за да привлекат вниманието на женските птици или за да си очертаят територията пред останалите мъжкари.

Птичките обаче съвсем не са единствените музикално надарени животни. Оказва се, че те имат сериозна конкуренция и то в лицето на крокодилите и алигаторите. Тези толкова опасни хищници наистина пеят, твърдят австрийски учени, чието изследване е цитирано от Дейли мейл.

Песните на крокодилите и алигаторите може и да не звучат по същия начин като тези на славеите, но със сигурност съществуват, категорични са авторите на проучването, разкриващо една неподозирана страна на плашещите животни.

Според учените от университета на Виена тези хищници умеят да предизвикват вибрации на въздуха във вокалния тракт. Точно по тази способност крокодилите и алигаторите могат да се сравнят с пернатите сладкопойници.

Каква обаче е ролята на тези своеобразни песни? На този въпрос учените също нямат категоричен отговор, но все пак вече са изградили своите становища по темата.

Според изследователите мелодичните звуци, с които едрите влечуги си служат, се използват в процеса на комуникация между тях. Тоест те са начин за предаване на съобщения от един крокодил на друг.

Крокодил с Плячка

Ако изключим птиците, крокодилите се оказват едни от най-вокално надарените животни, заяви един от авторите на изследването Щефан Ребер.

Наблюденията на екипа му показали, че възрастните крокодили и от двата пола издават доста шумни звуци, най-вече, когато са в период на размножаване.

Ребер не отрече, че за науката все още е загадка предназначението на крокодилските песни, но според него и колегите му те са някакъв вид съобщение, разкриващо информация за съответния екземпляр, който създава шума.

Може би песните разкриват размера на певеца, тъй като такава информация би повлияла върху ухажването и териториалното поведение на другите хищници, поясни още Щефан Ребер.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати