Какво да правим с домашния си любимец по празниците

Вземете вашите любимци с вас на празниците

Празниците са свързани с отпуска, почивка, за мнозина и пътуване до родните места или отправяне към мечтана дестинация. Така или иначе, хората рядко остават у дома, особено когато става дума за семейните празници като Коледа и Нова година. Къде остават домашните любимци в този случай?

Ако смятате да ги оставят вкъщи, а вас няма да ви има, трябва да се погрижите за няколко неща. Най-напред трябва да се съобразите с температурата вкъщи. Котките обичат градусите да бъдат по-високи, докато кучетата нямат проблем с по-хладната обстановка. Разбира се, ако имат легло или обособено място, където да се сгушат, ще е най-добре.

В случай че имате по-малък любимец като хамстер или костенурка, трябва да проучите и техните специфични предпочитания. Гризачите не се чувстват комфортно при температура под 15 градуса, докато костенурките реагират добре на 20.

Друг, по-сериозен проблем могат да се окажат пиратките и фойерверките по тези празници. Всички животни се страхуват от гърмежите и търсят убежище, в което да се почувстват защитени. Ако са сами, могат да направят поразии вкъщи и да разгневят съседите ви, неумишлено разбира се. Ето какво бихте могли да направите:

Да помолите съседите да наглеждат домашния ви любимец – ако откриете някой, който си е останал вкъщи и който няма против да се грижи за него. Може да им оставите ключ, ако им вярвате достатъчно, разбира се или да заведе животното в техния дом. За това също ще ви трябва позволението им.

Да го вземете с вас – може би това е най-добрият вариант. Все пак, когато си взимате любимец, трябва да се обмислили варианта. Когато не сте у дома и няма кой да го гледа, не е добре да го оставяте сам, ако става дума за няколко дни. Има приспособления, които ще ви помогнат да го пренесете – пътническа чанта, клетка или друг вид, според вида на животното. Трябва да се погрижите да му е удобно при пренасянето.

Рибки

Разбира се, ако имате аквариум с рибки, може да ги оставите за няколко дни, като не прекалявате с храната, защото може да преядат и да загинат. Важно е до тях да достига въздух. Останалите любимци биха направили доста поразии, ако ги оставите сами, затова не е препоръчително.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати