Изобилието от противоречиви мнения по темата от различни източници може да обърка всеки собственик на домашен любимец. Затова ще се опитаме да синтезираме и обясним най-важните аспекти на почистването на купичките.
Специалистите препоръчват измиване на купичката за храна с гореща вода и детергент след всяко хранене, а купата за вода – веднъж на няколко дена. За да не добавите допълнително замърсяване, измийте ръцете си преди и след почистването на купичките. Купички, в които са останали частички храна дълго време, са отворена врата за множество бактерии.
Тъй като животното се храни директно от купичката с уста, в съда навлизат бактериите, които нормално обитават устна кухина. В рамките на хранителната субстанция те, заедно с бактерии от външната среда, намират място за оптимално развитие.
Това най-често са бактериите Staphylococcus aureus, Pasteurella multocida и представители на родовете Corynebacterium, Streptococcus, Enterobacteria, Neisseria, Moraxella, Bacillus, по-рядко Salmonella and Pseudomonas. Някои от видовете са наистина опасни за животните и човека, особено за младите и възрастни индивиди, както и за имунодефицитните.
Много фактори влияят върху времето за развитие на бактерии в мократа, консервирана храна. Специалистите се съгласяват, че навременното прибиране на вече отворени консервирани храни, паучове, пастети и др. в хладилника е най-добрата превенция срещу плъзването на нежелани микроорганизми.
На стайна температура в отворените храни бактериите се развиват бурно след втория час. Подобни опасности крие и отворената суха храна, за която се препоръчва да бъде съхранявана в оригиналните опаковки или в добре затворени с капак пластмасови съдове. Животните трябва да се изолират от местата за съхранение на храни, както и за отпадъци.
Повечето собственици смятат, че използването на белина е добра опция. Това е вярно, но измиването на купичките може да се осъществи и само с гореща вода и сапун. Най-важният момент е премахването на засъхналите хранителните остатъци, а белината може да бъде използвана след това, като допълнителна дезинфекция, след като е разтворена в подходящо съотношение с вода (следвайте указанията на опаковката на продукта).
Някои предпочитат да поставят купичките директно в миялната машина – методът е ефективен и не пречи смесване с другите съдове, стига в крайна сметка след измиването да няма хранителни остатъци. За домакинствата с бебета и имунодефицитни индивиди, не се препоръчва миенето на животинските купички заедно с кухненските прибори.
Добре е да знаем, че суровата храна често е източник на бактериите от род Салмонела, които предизвикват опасни инфекции в храносмилателната система на животните и човека. Правилото е, че деца под 5 години и възрастни хора над 65 години, бидейки индивиди с отслабен имунен отговор, не бива да се навъртат около храната за домашни любимци – което включва и почистването на купичките.