miau.bg»Статии»Живини»Намаляването на вредните парникови газове се дължи на слоновете

Намаляването на вредните парникови газове се дължи на слоновете

Слон с малко

Вредните газове, които се отделят непрекъснато в атмосферата при човешката дейност, са причина за парниковия ефект. Борбата с тези газови емисии е трудна и усилията на еколозите не водят до желаните резултати. Съвсем неочаквано се оказва, че те си имат ценен помощник в лицето на слоновете. Как е възможно?

Звучи изумително, но до този факт се стига, след като няколко експедиции, съставени от биолози, се занимават с изучаване на слонското поведение в различни части на Африканския континент. Ето до какви изводи стигат учените.

Във всеки ареал, където живеят големите бозайници, виреят дървета с огромни корони. Струпвайки се, те образуват гъсти гори. Известно е, че дърветата поглъщат въглеродния диоксид от атмосферата и го превръщат в кислород. Това намалява парниковия ефект. Каква обаче е ролята на слоновете в този процес?

За да бъде гората гъста, тя трябва да е образувана от дървета, които растат бавно. А тези дървета са подминавани от огромните бозайници, тъй като те се хранят с растителни видове, които спадат към бързорастящите. Унищожавайки ги, слоновете отварят място за конкурентните им видове, на които е нужно повече време за развитие. Така на съответното място след няколко години се появява плътна маса от зеленина.

Еколозите твърдят, че ако този процес на отглеждане на подобни дървесни видове се прави по изкуствен начин, това ще струва на човечеството 43 милиарда долара. Слоновете го правят съвсем безплатно за човека.

Това обаче не ги спасява от изтребление от страна на тези, за които правят полезни неща. Световният фонд на дивата природа продължава да брои слоновете за застрашен вид. Броят им на черния континент е едва около 415 хиляди.

Звучи парадоксално, но е факт. Хората като цяло харесват слоновете, настроени са много приятелски към тях, но въпреки това изтреблението на тези умни и полезни животни продължава. Еколозите настояват човечеството да се замисли как да опази симпатичните гиганти, които освен всичко друго изпълняват много полезна и важна мисия - намаляват вредните газови емисии. Това е в интерес и на бъдещите поколения, пред които въпросът с парниковия ефект ще стои още по-остро.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати