Крава

Крава

Когато става въпрос за домашно селскостопаско животно, обикновено се сещаме най-напред за кравата, защото тя има най-голямо стопанско значение. Роднина е с биволите, бизоните, гаур, зубъра.

Говеждото месо, както и кравето мляко и продуктите, които се произвеждат от него, са основни храни, които присъстват неотменно на трапезата на човека.

Кравите неслучайно са свещени животни в някои източни страни, както и в по-древни времена. Те са били вид разплащателно средство и все още се използват като такова в някои култури. В западното общество това преживно животно е символ на различни търговски марки.

Почти няма човек, който да не е запознат с добре известното ни животно, но неговото стопанско отглеждане е въпрос, върху който рядко се замисляме при покупката на поредната млечна храна от търговската мрежа. Какво интересно още можем да научим за кравата и нейното отглеждане.

Основни названия, свързани с кравата

В официалната литература се говори за говеждо месо и краве мляко. Това леко разминаване при терминологията може да се уточни с някои подробности.

Домашното говедо е опитомено чифтокопитно животно, отглеждано като домашно. То е от семейство Кухороги. Домашните говеда са 2 основни вида - европейско и индийско. Става въпрос за питомни наследници на изчезналия див европейски тур.

Думата говедо (cattle на английски) е общо название и в научните среди се използва за няколко вида животни:

- Теле - младо говедо, малкото на кравата

- Крава - женското говедо в репродуктивна възраст

- Юница - женското говедо в репродуктивна възраст, което предстои да се отели за първи път

- Телна крава - крава с теле, което още е кърмено

- Ялова крава - женско говедо, което не е в репродуктивна възраст

- Бик - мъжко говедо в репродуктивна възраст

- Вол - мъжко говедо, което е скопено и се използва като работно животно за товари

Под названието теле се разбира младото говедо преди достигане на полова зрялост. В първите 2 седмици от живота телетата се наричат новородени. Хранят се само с мляко. Щом в менюто им се включи трева и фуражи, те вече са приемани за подрастващи, дори ако все още се хранят и с мляко.

След достигане на половата зрялост, женските говеда, наречени юници, могат вече да бъдат заплодени, но това обикновено не се прави, изчаква се да достигнат стопанска зрялост, тоест времето, когато ще създадат здраво и жизнено потомство. Това се случва на възраст около 1, 3- 1, 8 години.

Доене на крава

Родилите вече юници минават в категорията крава. Кравите се класифицират по признак използване за стопански цели.

- Дойна крава - отглеждана основно за мляко

- Скоро отелила се - до 14 дни след раждането на теленце

- Крава в лактационен период - време, през което кравата дава мляко, около 305 дни е продължителността му

- Разплодна крава - отглежда се само за раждане на телета и не се дои

- Мъжките разплодни говеда се наричат бикове, а кастрираните мъжки са волове и са работни животни като конете, магаретата, мулетата и катърите.

Има месодайни породи, които не се заплождат и се угояват само за телешко месо. Става въпрос както за юници, така и за бикове.

Рентабилност при отглеждането на крави

За да бъде рентабилно отглеждането на кравите, всяка от тях трябва да роди теленце в рамките на 1 година. Периодите от разгонването до раждането и от раждането до следващото заплождане имат своя терминология, но трябва да се знае, че не бива от раждане до следващо заплождане да минат повече от 80 дни, защото това оскъпява отглеждането.

Периодът без лактация, тоест, когато кравата не дава мляко, не бива да надвишава 60 дни. Тези периоди се наблюдават от фермерите, защото определят рентабилността на процеса и съответната печалба.

Породи крави

Породите са животни с еднакви характеристики, които могат да се отглеждат заедно, защото имат еднакви изисквания. Има 3 основни групи сред породите

- Отглеждани за месо

- Отглеждани за краве мляко

- Смесена порода - едновременно се отглеждат и за мляко, и за месо

Отглеждане на крави

Всяка държава или регион има свои създадени местни породи, които се развиват и отговарят на замисъла и нуждите на региона. В България най-популярни са Садовското червено говедо и Искърското говедо. Те заменят след Освобождението Българското сиво говедо и Родопското говедо, които не са рентабилни, защото са нископродуктивни.

В момента усилията са насочени към биоживотновъдство и се появиха термини като биоговедо и био млечна крава. Те са отглеждани в добри условия, което ще рече чрез паша и в условия, близки до естествените им на живот на свобода.

Основни съвети при отглеждането на крави

- Заплождането на юниците навреме е от изключителна важност - това е фактор, който определя млечността на кравата и продължителността на използване. Икономически изгодното решение е кравата да се запложда след 60 до 80 дни след отелване.

- Не бива да се допуска трудно раждане при бременното животно - ако малкото е над 45 килограма живо тегло, се получава трудно отелване. През този период трябва стриктно да се следи храната на заплодената крава. Пълноценното и разнообразно хранене и движението навън подпомага процеса на лесно раждане при кравите. Храненето на кравата без излишъци е задължително в този период.

- Задължителна помощ за кравата и новороденото теле - при нормално раждане процесът трае 1 час. Ако за това време няма завършено раждане, нужно е да се потърси помощта на специалист. Необходимо е да се почисти веднага нослето на телето, за да може да диша и се прерязва пъпната връв, ако не се е скъсала сама при раждането. Малкото трябва да се остави при майката и да му се помогне да започне да суче. Трябва да се следи майката да изхвърли плацентата. Това трябва да стане до 3 часа след самото раждане. Ако не се случи, трябва да бъде извадена от ветеринар. На майката трябва да се дадат топли трици, за да се подкрепи.

- Новородилата крава трябва да се издои, за да се стимулира лактацията. За да дава повече мляко, на кравата трябва да се дава повече кърмило. Преминаването към нормална дажба става след около 50-60 дни.

- Внимание със зелените фуражи - когато кравите се хранят с фуражи в обор и трябва да преминат към зелени фуражи може да се получат храносмилателни разстройства. Затова преминаването не трябва да е рязко, а постепенно.

- Кравите се хранят и поят 3 пъти на ден през равни периоди от време. След хранене трябва да им се остави време за почивка. Тогава те преживят от 30 до 50 минути. Крава, която не преживя, е болна и е нужно да бъде прегледана от специалист.

Породи крави

- Дневния режим на кравите трябва да се спазва стриктно, защото промените водят животните до стрес. Те се нуждаят също от разходка, чист въздух и паша.

Болести по кравите

Микроби, вируси и паразити са най-честите причинители на болести по кравите. Дължат се на лоши условия на отглеждане, неправилна диета и липса на достатъчно движение на чист въздух.

Настинките и треската са най-често срещаните заболявания и обикновено са провокирани от лошите условия. Има обаче такива, които са много коварни и заразяват цялото стадо.

Бяс, обриви, хема, лъчева болест, едра шарка са опасни заболявания, създаващи много проблеми на фермерите.

Маститът при кравите е често срещан. След раждането много често се появяват проблеми с отделянето на мляко. Жлъчно каменната болест също мъчи много кравите.

Шапът е сериозно предизвикателно пред фермера. Намаляването на добива на мляко, липсата на апетит и повишената температура са признаци за тази болест. Ранната диагностика от ветеринар означава излекуване с помощта на антибиотици.

Едрата шарка се среща основно при млади животни. Тя е опасна, но има противодействие. Ваксината може да спаси стадото от този проблем. Иначе разпространението е много бързо.

Бруцелозата е сред най-опасните болести при животните. Тя е особено неприятен момент при бременните крави, тъй като води до спонтанен аборт.

Бяс лесно се познава по неспецифичното поведение на животното. Отказ от храна, нападение над човека, отделяне на слюнка са все видими прояви на болестта. Нужно е веднага да се повика ветеринар, за да провери каква част от стадото е заразена и даде съвети за опазване на здравите животни.

Добрата хигиена, спазване на правилата за отглеждане на крави и поставянето на ваксини ще предпазят животните от множеството здравни проблеми пред тях, които унищожават усилията на фермера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати