miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Болести по Животните»Болестта Луда Крава - какво трябва да знаем?

Болестта Луда Крава - какво трябва да знаем?

Болестта Луда Крава - какво трябва да знаем?

Много хора вярват, че болестта луда крава днес е просто екзотично явление, а не реална заплаха. Истината е, че тя съществува, макар и все по-рядко да чуваме за нея. Повечето страни изпълняват специални програми, чрез които следят за разпространението ѝ, защото могат да възникнат сериозни епидемии. Болестта се среща по овцете и по козите, като предизвиква дегенеративни промени в мозъка.

От Луда Крава най-често боледуват животни, които са по-големи от 2 години. Ако наблюдавате и познавате говедата си достатъчно добре, вероятно първо ще забележите промяната в поведението им, предизвикана от дегенерацията.

Обикновено те ще станат по-страхливи и особено нервни, когато при тях влезете вие или друг човек. Те започват да буйстват, да мучат, да се защитават, да пръхтят. Най-силно симптомите им ще усетите, когато ги доите или храните.

Важно е да знаете, че с времето симптомите прогресират – те ще започнат да се въртят в кръг, ще страдат от различни парези, движенията им ще станат затруднени, ще изпитват слабост и треперене. Ще забележите още, че животното не губи апетита си, но прогресивно отслабва. Наблюдава се още и характерна за заболяването походка.

При съмнения за заболяване Луда Крава трябва веднага да сигнализирате отговорните институции, както и да потърсите ветеринарен лекар.

Как се предава болестта Луда Крава?

Според експерти в областта причината е храненето на говедата с протеини от животински произход. Препоръките е това категорично да се избягва. У нас държавата има специална програма, която следи за болестта.

Диагнозата се поставя основно на базата на докладваните симптоми. Хората също могат да боледуват от Луда Крава - според официални източници – само при консумацията на вътрешности като мозък или очи от говеда.

Отговорната институция в България – Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), припомня, че тези части са опасни, заедно с гръбначния стълб, костния мозък и черепа на животните. Те трябва задължително да бъдат изгаряни, защото носят сериозен риск от заразяване или от епидемия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати