Снежен Леопард

Снежен Леопард

Снежният Леопард, известен още с наименованията Барс, Снежен Барс и Ирбис, е един от най-красивите представители на семейство Котки. Снежен Леопард се среща единствено във високите места в средноазиатските планини.

История на Снежен Леопард

Прародителите на Снежен Леопард, който според някои специалисти се отнася към рода на Пантерите, са се появили на планетата ни преди около 10 милиона години. Снежният Леопард се среща по високите места в планините на Средна Азия. Снежен Леопард може да бъде видян в Тяншан, Хималаите, Алтай, Памир, в Тибет и в Монголия. Снежен Леопард може да бъде срещнат и на някои места в Сибир. Като цяло Снежен Леопард е много рядко животно и е защитено като застрашен вид. Снежният Леопард се катери много високо по планините - през летните месеци той може да бъде видян на около 600 метра надморска височина, а през студените месеци слиза на около 2000 метра надморска височина.

Как изглежда Снежен Леопард

Тялото на Снежния Леопард достига до 130 сантиметра дължина, опашката може да достигне до почти метър дължина. Височината на мъжките Снежни Леопарди достига до 60 сантиметра. Теглото на Снежен Леопард може да достигне над 70 килограма. Главата на Снежен Леопард е сравнително малка по отношение на тялото. Очите на Снежен Леопард са светложълти на цвят и ако се гледат отдалече, се сливат изцяло с козината на животното.

Ушите на Снежен Леопард са малки и са със заоблени краища. Носът на Снежен Леопард е устроен по много интересен начин - кухината му е доста малка, за да не стига леденият въздух директно до белите дробове на животното. Лапите на Снежен Леопард приличат на лапите на рис и благодарение на особения си строеж помагат на животното да се движи по дълбок сняг, без да пропада в него. Но ако снегът е прекалено мек, Снежен Леопард проправя пътека, през която минава в продължение на дълго време.

Барс

Интересен факт е, че езикът на Снежен Леопард има специални издатини от двете си страни, които са покрити с ороговяла кожа. Тези издатини позволяват на Снежен Леопард да свали цялото месо от скелета на жертвата. Те са много полезни и по време на облизването на козината на Снежен Леопард, което той прави всеки ден, като всеки представител на семейство Котки. Опашката на Снежен Леопард му служи за баланс по време на скоковете. Тя изглежда много дебела заради гъстата козина, която я покрива по цялата й дължина.

Козината на Снежен Леопард е изключително гъста, за да предпазва хищника от ниските температури по високите части на планините. Дължината на косъма на козината на Снежен Леопард може да достигне над 10 сантиметра. Тя е сивкаво бяла или кафеникаво жълтеникава, като е покрита цялата с черни петънца. Повечето от петната са с форма на розетка, като по тялото те са по-големи, а по главата са по-малки. През студените месеци козината на Снежен Леопард става по-светла, за да не се вижда животното на снега, а през лятото става по-тъмна, за да не се вижда сред скалите.

С какво се храни Снежен Леопард

Снежен Леопард е хищник, който се храни с различни видове бозайници и птици. През зимата той се спуска в по-долните части на планините, като следва планинските бозайници. Снежен Леопард предпочита копитните бозайници, които живеят високо в планините – това са планинските овце и планинските кози. Снежният Леопард често преследва козирози, муфлони, якове, а също така и планински овни, известни като архари.

Понякога Снежен Леопард напада малки мечета, ако майка им не е наблизо. Снежен Леопард е активен ловец късно вечерта и през нощта, както и в ранните сутрешни часове. Снежен Леопард често хваща различни видове птици, като успява да направи това дори когато птицата лети ниско над земята. Когато е гладен, Снежният Леопард може да се храни с яйца на птици, различни видове земноводни, дребни гризачи и дори насекоми. Снежен Леопард напада жертвата си с гигантски скок, но ако не успее да я хване веднага, прави най-много още един опит, след което се отказва от преследването.

Размножаване на Снежен Леопард

Снежният Леопард е самотно животно, което образува двойки само по време на размножителния период. През ранните пролетни месеци настъпва периодът на разгонване на женските, които обаче не раждат всяка година. По време на размножителния период мъжкарите се бият заради женските. След чифтосването женската започва да строи бърлога на труднодостъпно място, най-често в цепнатини на скали или на други места, където малките й ще са на сигурно място. Бременността на Снежния Леопард трае три месеца.

Снежен Барс

За да е меко на новородените, женският Снежен Леопард изскубва със зъби козина от тялото си, за да постеле с нея пода на бърлогата. На бял свят се появяват от едно до пет Снежни Леопардчета, които са слепи. Те проглеждат на шестия ден, а на десетия вече могат да пълзят. Когато станат на два месеца, малките излизат от бърлогата и играят дълги часове пред входа й. Щом малките станат на три месеца, те следват майка си навсякъде, а на пет месеца вече ловуват заедно с нея. Мъжкарят не участва в отглеждането на малките. Младите Снежни Леопарди ловуват групово, като заобикалят жертвата от всички страни, а решаващият удар се нанася от майката.

Любопитни факти за Снежен Леопард

Снежен Леопард може да скочи повече от 9 метра дължина, когато се опитва да хване ниско прелитаща птица. Снежен Леопард може да скочи на повече от два метра и половина височина. Снежен Леопард често става жертва на бракониери, макар ловът му да е забранен, тъй като красивото животно е изчезващо и е вписано в Червената книга. Снежен Леопард много обича игрите в снега, той с удоволствие се спуска от високи хълмове по гръб. Зрението на Снежния Леопард е изключително остро. Той може от голяма височина да види дребен гризач и с тихи бавни стъпки да се приближи към него така, че той да не го забележи.

Вреди от Снежен Леопард

Ако е много гладен, Снежен Леопард може да се приближи към селищата на хората и да убие домашно животно. Това обаче се случва само в райони, в които заради изсичане на горите дивите копитни бозайници, с които се храни Снежен Леопард, са изчезнали.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати