Животните, които ни лекуват

Жена и кученце

Много животни имат способността да лекуват и хората от векове се възползват от тези техни качества. На първо място в това отношение са кучетата - лечението с тяхна помощ се нарича канитерапия и се използва успешно в много страни по света.

Лечението, което се осъществява просто с контакт с кучето, може да повлияе добре върху хора с неврози, някои психични разстройства и депресия. Общуването с кучета предпазва организма от инфаркт и други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Лечението с котки се нарича фелинотерапия. Доказано е, че ако стопанинът на котката изпитва болки, тя ляга върху това място и като мърка, вибрира и намалява болката по този начин. Други болежки, които лекуват котките, са високо кръвно налягане, главоболие, болки в ставите, нервно напрежение.

Гризачите също помагат за лечението на някои заболявания и проблеми. Домашното плъхче например, както морските свинчета и зайците, е много полезно за преодоляването на притеснението от общуването с други хора. Плъховете са полезни при неврози, а зайците и морските свинчета - при болести на ставите.

Хипотерапията - лечение с помощта на коне - също от много време се използва за борба с различни видове заболявания. Лечението с помощта на кон се прилага при терапия след черепно-мозъчни травми, при атеросклероза, заболявания на ставите и мускулите.

Делфин

Докато върви, конят, обучен за хипотерапия, извършва над 110 различни движения на мускулите, които се предават на ездача. По този начин се стимулират различни зони и мускули в човешкото тяло, което е полезно за редица заболявания.

Терапията с делфини е много полезна за деца, които имат проблеми с развитието. Делфинотерапията е подходяща и за хора, които са преживели силен психологически стрес. Основата на терапията с делфини са ултразвуците, които излъчват тези умни същества, а също така и контактът с тези страхотни плувци.

Ултразвуците, които издават делфините, влияят добре не върху отделните органи на човека, а върху самите клетки, което прави тази терапия уникална. Ултразвукът, издаван от делфините, е два пъти по-полезен от този, който се създава в лабораторни условия.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати