miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Как протича колективният труд на мравките

Как протича колективният труд на мравките

Мравки

Израелски учени разбраха как точно протича традиционният колективен труд при мравките, които са известни със своята работа в екип. Информацията е съобщена от Би Би Си. Голяма група от мравките извършват така наречената тежка работа, а след това по-малка група от буболечките се намесва и управлява ситуацията за кратък период.

Учените са успели да открият това благодарение на видеозаписи, на които се вижда как мравките мъкнат огромни парчета храна до своите мравуняци. Учените смятат, че конформизмът и индивидуализмът при тези миниатюрни буболечки е в абсолютно съвършен баланс.

В 90 процента от своето време мравките се движат по течението, а в останалото време – могат и вземат самостоятелни решения за посоката на движение, поясняват израелците.

Винаги се е смятало, че мравките живеят в буквално свръхорганизирани колонии – при тях всеки има някаква функция и върши определена работа. Учени от Аризона обаче оборват тези твърдения. Те са започнали да изследват северноамериканските мравки от вида Temnothorax rugatulus.

След проучванията си учените установили, че има работнички в мравуняка, които са много по-бездейни от други мравки. Според учените става дума за индивидуално поведение. Всички знаем, че мравките се специализират да изпълняват различни задачи – да изграждат и да поддържат своите мравуняци, да търсят храна и да се грижат за яйцата си и пр.

Изследването обаче показва, че разпределянето на работата им никак не е оптимално. Повече от 50 на сто от мравките, които са част от една общност, на практика не правят нищо, категорични са специалистите от Аризона. Специалистите решили, че може да става дума за някакъв вид щафетно предаване на работата, за да може мравките да си почиват поетапно.

Но подобни заключения се оказват неверни – най-бездейните мравки през деня били най-мързеливи нощем. Бездействието на мравките, които са изследвани, не се дължи и на външните фактори като нуждата по повика, интервалите между изпълнението на работата и пр. В този случай всички мравки-работнички щяха да бъдат еднакво засегнати, поясняват специалистите, а това изобщо не отговаря на истината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати