Ситатунга

Ситатунга
Снимка: Markéta Machová Pixabay

Ситатунгата е рядка блатна антилопа. Отличава се с дългите си и разперени копита, които я правят тромава и уязвима при твърд терен, но от друга страна са подходящи за разходки по кални и блатнисти местности. Козината им е доста рошава и мазна, като това е друг адаптационен механизъм, имайки предвид водното им местообитание.

Характерно е това, че имат леко прегърбен вид, а също така задните им крака са по-дълги от предните. Възрастните мъжки имат спираловидни рога, като цвета им може да варира. Те също така са доста по-едри от женските, които имат по-дълга козина на муцунката, тялото, ушите и крайниците.

Козината на малките има характерни петна и линии в ярко червено-кафяво, но с възрастта цвета се променя. Женските растат до около 115 сантиметра, докато мъжките до 160 см. Теглото им може да варира от 50 до 120 килограма, а именно в зависимост от пола.

Ситатунга има и характерните за тези животни бяла черта между очите и бели петна на бузите. Също така имат още две отличителни черти, а именно бели петна на тялото и едно под брадичката.

Другата характерна особеност на животното са силно удължените копита, като именно те им позволяват да разпределят равномерно теглото си при ходене. Много добри плувци са и при нужда ще се скрият под водата от хищниците, ако усетят опасност. Ситатунга живеят в блата, савани и горите в източните части от Южна Африка.

Тъй като прекарват по-голямата част от времето си във водата, ситунгите се хранят с растението Cyperus papyrus и тръстиката, които са тяхната основна част от диетата им. Те се хранят както в блатото, така и на сушата.

Могат да ядат също така цветя, пъпките на растенията, семената, високите треви и друга зеленина. Ситатунга може дори да стои на задните си крака, за да достигне по-висока растителност. Мъжките пък могат да използват рогата си, за да отрязват един вид клоните за храна.

Те са много добри и силни плувци, но много бавни, като затова могат да преплуват не повече от няколко километра. Живеят в блатните местности, тъй като поради особеностите на строение на краката, им е доста трудно да се придвижват по твърда местност. Живеят средно около 22 години, като техните естествени врагове в природата са лъвовете и леопардът.

Ситатунга е вид блатна антилопа, която живее в голяма част от страните в Африка. Наблюдава се обаче рядко, тъй като животното е доста плашливо. Като цяло начина им на живот е доста интересен и различен от този на другите антилопи, като затова учените и до днес изучават тези животни.

Препоръчано

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати