miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кученцето да се разхожда с каишка?

Как да научим кученцето да се разхожда с каишка?

Куче на каишка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Едно е сигурно, когато говорим за малките кученца – те са непредсказуеми същества. За някои разхождането с каишка е най-естественото нещо на света, други се оплитат, дърпат и хапят каишката, затруднявайки разхождането неимоверно. Тези няколко стъпки ще ви помогнат, ако вашето мъниче спада към втората категория непослушници.

Изберете правилните каишка и нашийник за кучето

Макар да изглежда очевидна, тази стъпка често се пропуска от новите собственици на кученце, тъй като е доста объркващо. Експертите съветват да закупите леки и по-тънки нашийник и каишка, за да не дразнят животното. Веднъж свиквайки с най-простичките модели, вече може да надграждате към тези, от които кучето се нуждае.

Помогнете на кученцето да свикне с нашийника

Трябва да се постараете четириногото да се чувства сигурно и комфортно, когато го разхождате на каишка. Най-простото нахлузване на нашийника може да резултира в чувства на страх и нервност у животното. Опитайте да сложите нашийника в ситуации, когато вниманието на кученцето е насочено в друга посока – играе си с топка, гризе нещо или хапва нещо вкусно. Асоциацията на нашийника с вкусна храна ще изгради позитивен отговор у животинчето и ще намали стреса, свързан с лимитиращия аксесоар. Ако забележите да се чеше в областта на нашийника, направете всичко възможно да го разсеете – като предоставите любимата му играчка, например.

Куче на каишка

Закачете каишката към нашийника

Първоначално закачете каишката и оставете кучето да се разхожда в двора ви свободно, докато каишката се влачи. Разбира се, ако нямате двор, тази стъпка трябва да се осъществи на място, където ще можете да наблюдавате кученцето изкъсо, за да не избяга или да предизвика проблеми навън. Оптимално би било в този момент да присъства и друго куче, с което вашето да си играе. В случай че сте само двамата – поиграйте си по обичайния начин и го наградете подобаващо. От време на време хващайте каишката и я придържайте, за да свиква постепенно с напрежението от другата й страна.

Научете кучето да ходи с каишка

Не очаквайте, че още в първия път, в който го разхождате с каишка, домашният ви любимец ще върви с вашия ритъм, плътно до вас. Не би спомогнало на ситуацията и да дърпате силно. Целият процес трябва да се случва нежно и внимателно, за да осъзнае животинчето, че без вас не може да отиде никъде. Някои кучета сядат и отказват да вървят – тогава се намесват лакомствата. Веднъж когато спечелите и кученцето дойде доброволно към вас, предложете лакомство и ласки и продължете по същия начин. Не забравяйте – бъдете търпеливи и грижовни. Резултатите ще задоволят както вас, така и мъничето ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати