Шарпланинец

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Шарпланинец
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Шарпланинец е едро овчарско куче, което е подходящо както за пазач, така и за приятел в семейства с активен начин на живот. Шарпланинец е известен със своята изключителна лоялност, смелост и привързаност към стопаните си.

История на Шарпланинец

Шарпланинец произлиза от древните римски молоси, които са се кръстосвали с местни породи на Балканския полуостров. Наименованието на породата идва от Шар Планина, където тези овчарки са били отглеждани от векове. Шарпланинец е известен също и с други наименования - Македонска Овчарка, Шарпланинска Овчарка, Илирийска Овчарка. Съществува версия, според която Шарпланинец произлиза от Тибетски Мастиф, докаран в Македония от войските на Александър Македонски. Местните жители вярват, че Шарпланинец произлиза от опитомени в древността вълци.

Векове наред Шарпланинец е бил използван за пазач на стадата и имотите на хората. Тъй като в планините трудно можели да се намерят много кучета, не са се правели много кръстоски с други породи. Благодарение на този факт Шарпланинец е запазил автентичните си качества. През тридесетте години на ХХ век породата е била регистрирана, а след средата на века започва работа по повишаване на качествата на Шарпланинец. През 70-те и 80-те години Шалпланинец е бил използван за помощник на войските в Югославия. В продължение на няколко десетилетия е съществувала забрана за изкарване на куче от породата Шарпланинец извън рамките на бивша Югославия. Днес Шарпланинец е популярна порода в Европа и САЩ.

Интересен факт е, че Шарпланинските Овчарки са се разделили на два типа - тези, които са били разпространени в Шар Планина, и тези, които са живеели край плато Крас. През 70-те години на ХХ век е обособена отделна порода - Крашка Овчарка.

Стандарт на Шарпланинец

Мъжкарите от породата Шарпланинец достигат до 62 сантиметра височина и до 45 килограма тегло, женските стават високи до 58 сантиметра и тежат до 40 килограма. Тялото на Шарпланинец е масивно, с добре развит гръден кош, прибран корем, дълги едри крайници и добре развита мускулатура. Дължината на тялото на Шарпланинец е малко по-дълга от височината на кучето. Главата на Шарпланинец е едра, с широка муцуна с черен нос. Очите не са много големи, те са с бадемовидна форма и са тъмни на цвят.

Кученце Шарпланинец

Ушите са с триъгълна форма и са клепнали. Опашката на Шарпланинец е дълга и е дебела в основата си, покрита е с дълга гъста козина. Цялото тяло на Шарпланинец е покрито с много гъста козина, която има плътен долен слой. Козината на Шарпланинец е оцветена в един цвят - тя е бяла, тъмно сива, кафява, сребриста или черна. Горната част на главата на Шарпланинец, както и гърбът са малко по-тъмни от крайниците. Шарпланинец може да има бели петна на крайниците или на гърдите, но те се смятат за дефект на породата и такива кучета не се допускат за развъждане.

Грижи за Шарпланинец

Шарпланинец е едро куче, което ще се чувства най-добре, ако живее в двор. Добре е козината на Шарпланинец редовно да се разресва, за да не се сплъстява. Не се препоръчва Шарпланинец да се къпе повече от веднъж на три или четири месеца, защото ще пострада защитният слой на козината му. Шарпланинец добре понася студа, но през горещите дни има нужда от дебела сянка, под която да се скрие. Не се препоръчва да държите Шарпланинец на верига, защото това куче има нужда постоянно да е в движение и да извършва полезни за човека дейности, тъй като от векове е използвано като работна порода.

Обучение на Шарпланинец

Шарпланинец е много умно куче и лесно се поддава на обучение, но тъй като е свикнал да се оправя сам със стадото и да взима самостоятелни решения, е възможно да прояви инат. В такъв случай не се препоръчва груб подход към кучето, а категорично изискване на изпълнение на командата, поощрено с лакомство и погалване за награда. Добре е Шарпланинец да бъде обучен да изпълнява елементарни команди, за да може това едро куче да слуша стопанина си с цел избягване на инциденти.

Хранене на Шарпланинец

Порода Шарпланинец

Шарпланинец може да бъде хранен както с натурални продукти, така и със специализирани храни за кучета - гранулирани и консерви. Шарпланинец има нужда от две хранения дневно и не се препоръчва поне час след обилно хранене да извършва резки движения, за да не получи превъртане на стомаха, което е много опасно. Шарпланинец може да яде всички видове месо, освен свинско и овнешко, тъй като те са прекалено мазни за кучетата от тази порода.

Заболявания на Шарпланинец

Шарпланинец е здрава порода, но може да страда от дисплазия на лакетната става, както и от тазобедрена дисплазия. След петата си година Шарпланинец може да страда от проблеми със ставите. Важно е да храните правилно Шарпланинец, за да не напълнее, тъй като това ще се отрази зле на целия му организъм.

Любопитни факти за Шарпланинец

В Македония кучетата от породата Шарпланинец винаги са били символ на сила и лоялност. Куче от породата Шарпланинец е изобразено на задната страна на монетата от 1 македонски денар.

Шарпланинец става зрял едва към четвъртата си година - дотогава той е с психиката на малко кученце и предпочита да играе през цялото време, което стопанинът му може да отдели. Физически Шарпланинец става възрастен екземпляр, след като навърши две години и половина.

Шарпланинец избира само един член от семейството, на когото се подчинява безпрекословно, но е привързан и към всички останали от семейството. Той е готов да даде живота си, за да защити семейството, с което живее. Шарпланинец има нужда да се чувства полезен и да изпълнява някакви задачи, затова най-подходящо за него е да живее в селскостопански двор. Ако не се осигурят достатъчно занимания за кучето от тази порода, то може да се депресира и по цели дни да лежи и да тъгува.

Днес Шарпланинец е предпочитана овчарска порода в много държави. За разлика от много породи овчарки, Шарпланинец се справя еднакво добре както с опазване на стадото от хищници, така и с насочването му в определена от овчаря посока. Интересен факт е, че когато трябва да се премести едно стадо, се използват две кучета от породата Шарпланинец, които работят в екип и успяват да насочат животните в необходимата посока. Шарпланинец е изключително смело куче и без да се замисли, може да атакува по-едро животно - например мечка.

Недостатъци на Шарпланинец

Шарпланинец е недоверчив към непознати и е възможно да нападне човек, ако смята, че той представлява заплаха за стопанина му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни