miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучетата гонят опашките си?

Защо кучетата гонят опашките си?

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Куче гони опашка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Почти всеки стопанин на куче се е превивал от смях, докато гледа как любимецът му гони опашката си и се ядосва, че не може да я хване. Тази особеност на кучетата е използвана многократно в киноиндустрията и всеки път има ефект върху зрителите.

Всъщност обаче фактът, че кучето гони опашката си, изобщо не е забавен. Всеки зоопсихолог е наясно, че подобно поведение от страна на кучето разкрива проблеми на животното. Много често кучето се опитва да достигне опашката си, защото изпитва силен сърбеж в аналната област. Това може да е свързано с някакъв вид заболяване или е знак, че кучето има паразити.

Причината може да е в някакво нараняване в областта на опашката. Затова се опитайте да успокоите любимеца си и първо проверете дали в областта около опашката му няма някакви наранявания, или не са се закачили тръни по време на разходката.

Желанието за гоненето на опашката може да се крие и във възпаление на аналната жлеза, което при някои породи може да доведе до пълна загуба на козината. Някои кучета от по-дребни породи с напредването на възрастта имат нужда от редовно почистване на тази жлеза, за да не изпитват болка и да са с лъскава гъста козина.

Ако куче с купирана опашка се опитва да я захапе, това е много сериозен проблем. Възможно е при рязането на опашката ветеринарят да е оставил излишен прешлен, или още по-зле - парче от прешлен, който наранява кожата и тъканите. Много често травмите, свързани с неправилно рязане на опашката, се появяват не веднага, а с израстването на кучето.

Куче

Понякога е възможно кучето да се върти в кръг и да иска да захапе опашката си, защото страда от нарушения на вестибуларния апарат. В такива случаи желанието на кучето да хване опашката си е придружено с отпадналост, повръщане и накуцване.

Опитът на кучето да захапе опашката си е нестандартна поведенческа реакция. Понякога тичането в кръг е просто опит на кучето да привлече вниманието на стопанина си. Ако кучето ви не получава достатъчно внимание от ваша страна, то може да развие невроза.

Добре е да заведете кучето си на ветеринар, ако твърде често гони опашката си, за да могат да бъдат изключени физическите или психологическите причини за това поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати