miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Сърдечна недостатъчност при кучето

Сърдечна недостатъчност при кучето

Здраве на кучето
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

За кучетата е обичайно да страдат от различни сърдечни заболявания. Не всички от тях обаче водят до състояние на конгестивна сърдечна недостатъчност.

В зависимост от възрастта на животното, патологията на конгестивна Сърдечна Недостатъчност има различни прояви. При младите кучета се наблюдават клапанни лезии, които прогресират бавно. Състояния като митрална недостатъчност могат да се установят чак в средна възраст.

Те се понасят сравнително добре дори при по-възрастни кучета. Много от по-сериозните проблеми и заболявания обаче нямат външен израз до напредналата възраст на кучето, което води към прогресиращо сърдечно влошаване и сърдечна недостатъчност.

Повечето заболявания на сърцето при кучето засягат само едната му страна. Това води до сърдечна недостатъчност на лява и дясна страна. Когато са засегнати и двете страни, става въпрос за генерализирана сърдечна недостатъчност.

В добрите случаи при прегледа на животното се установява сърдечно заболяване, което може да бъде излекувано с подходящо лечение. Сърдечната недостатъчност обаче винаги налага активна терапевтична намеса.

Сърдечната недостатъчност с посока напред се изразява със слабост, синкоп и периферна вазоконстрикция. Недостатъчност с посока назад, наричана още застойната сърдечната недостатъчност, се свързва с натрупването на течности и се изразява със задух, кашлица и асцит.

Куче

При сърдечна недостатъчност кръвното налягане на кучето пада, а тъканите изпитват спешна нужда от повече кръвоснабдяване. Тук се включват компенсаторни механизми, които се стремят да поддържат артериалното кръвно налягане независимо от причината. По този начин други процеси в тялото биват нарушени.

Сърдечната недостатъчност при кучето се развива в четири фази. В първата не се наблюдават каквито и да било признаци и животното не трябва да се ограничава от физически натоварвания. Във втората фаза, животното се чувстват добре при почивка, но при натоварване се появява диспнея или кашлица. При третата фаза дори лекото натоварване може да предизвиква подобни симптоми.

Четвъртата фаза е най-тежка. При нея състоянието се проявява, дори когато кучето е в почивка, а когато се натовари дори леко, се увеличават неимоверно. Нужни са му постоянна почивка и липса на каквито и да било натоварвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати