Все повече кучета страдат от стрес заради стопаните си

Стресирано куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-35%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.99 лв.
Виж ››

Все по-често кучета страдат от стрес, стомашни киселини и главоболие, посочват ветеринари от Швейцария. Причината за тази промяна в здравословното състояние на четириногите любимци били стопаните им и по-конкретно - техните постоянни изисквания към животните.

Учените определят още, че животните, които живеят в по-големите градове, нямат достатъчно пространство и много често са разхождани на каишка.

В голямата част от случаите стопаните на кучетата не им дават възможност да тичат свободно. Собствениците на четириногите обикновено нямат време да заведат кучето на място, където може да тича и да бъде без каишка.

Друга причина за стреса при най-добрите приятели на човека са постоянно разхождащите се други кучета, обясняват учените от Швейцария.

Стресът при четириногите обикновено се проявява по следния начин – животните започват да се ближат на определено място, докато кожата не започне да се оголва. Според учените подобно изразяване на напрежението изключително много напомня на начина, по който повечето хора изразяват своя стрес – има се предвид гризането на ноктите.

Домашни любимци

Друго изследване също подкрепя проучването на швейцарските учени. Специалисти от Великобритания смятат, че глобалното увеличение на стреса и съпътстващите го заболявания не са пожалили и кучетата.

Изследването показва, че по-голямата част от собствениците на кучета във Великобритания съвсем не се отнасят към домашните си любимци подобаващо. Изследването е цитирано от Ройтерс, където се съобщава, че една трета от всички любимци са предразположени към повръщане и диария, тъй като към тях не се проявяват необходимите грижи, обясняват британците.

Друга една четвърт пък са точно толкова стресирани, колкото стрес са натрупали собствениците им. Мениджър на компания за застраховане на домашни любимци – Крис Прайс, е убеден, че домашните животни напълно осъзнават и усещат настроенията на стопанина си.

Кучетата веднага усещат, че човекът, който се грижи за тях, е обезпокоен или напрегнат, допълва Прайс. 26 на сто от 1100 собственици на кучета признават, че домашните им любимци са стресирани, а 53 на сто обясняват, че те самите са стресирани и имат напрегнат начин на живот.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати