miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когато кучето има разстройство

Когато кучето има разстройство

Когато кучето има разстройство
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако вашият домашен любимец има разстройство, то причините могат да са няколко. Преди да определим от какво е предизвикано, трябва да вземем предвид и видът на диарията.

Най-честата причина за разстройство при кучето, особено при малките кученца, е непоносимостта към определени храни. Познава се по това, че настъпва веднага след хранене. Обикновено се дължи на вещества, които кучетата не понасят като шоколад, зеленчуци, сирене и особено - мляко. За да възстанови вашият любимец му е нужно 24-часово прочистване, само на вода.

Често, особено при младите животни, които не са изградили още своята защита, разстройството е следствие на заразяване с паразити. Познава се по меките изпражнения и честите изхожданията. Състоянието се лекува с противопаразитен препарат.

Непрестанната диария със силно миризливи изпражнения, в комбинация с отпадналия вид на кучето, говорят за наличието на инфекция. Лечението включва гладна диета и лечение с антибиотици, предписани от ветеринаря.

Когато диарията е честа, миризлива и придружена с повръщане, е възможно кучето да се е нагълтало с токсични вещества и отрови, като почистващи препарати, сапуни и др. Състоянието изисква консултация с ветеринар.

При някои кучета се наблюдава хронично разстройство. Състоянието има много причинители. При него съдържанието в стомаха преминава през червата, без да е завършен смилателният процес и дразни лигавицата. Лекува се с правилно хранене. Добре е да се направи тест за паразити и да се приложат противовъзпалителни средства.

Кървавата или хеморагична диария най-често е причинена от вирус или от увреждания и разрязвания на червото. Трябва да се определи къде е проблемът – в тънкото или в дебелото черво. При засегнато тънкото черво, разстройството е по-рядко, но и много изобилно.

Ако е засегнато дебелото черво, обемът на изпражненията е по-малък, но честотата на изхожданията се увеличава. Консултацията с ветеринаря е задължителна, тъй като подобно разстройство може да е признак за наличие на някое скрито заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати