miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Как пълнолунието влияе на кучетата?

Как пълнолунието влияе на кучетата?

Как пълнолунието влияе на кучетата?

Забелязвали ли сте странна промяна в поведението на вашето куче? Случвало ли се е вечер кучето да започне да лае без да има видима причина за неговото безпокойство. Или питомецът ви започва да се страхува от всичко и да прави резки движения? Според зооспециалистите промяната в кучешкото поведение може да се дължи на пълнолуние. Много от стопаните на четириноги откриват разлики в поведението на питомците си по време на тази лунна фаза. Как пълнолунието влияе на кучетата?

Когато разсъждаваме върху връзката между пълнолунието и животните, веднага правим асоциации с вълците, виещи тревожно на фона пълна луна. Оказва се обаче, че това природно явление може да засегне и домашните кучета - те изведнъж стават тревожни, бдителни и шумни. Някои изглеждат уморени и раздразнени. Други са нервни и започват да дъвчат покъщнината, въпреки че по принцип не се държат така.

За момента няма категорични научни доказателства, че пълнолунието пряко влияе на кучешкото поведение. Но статистиките сочат, че случаите с кучета, имащи нужда от ветеринарна помощ, нарастват в дните около пълнолунието. Лаещите пациенти имат както промяна в поведението, така и някои физически оплаквания.

Неспокойно куче

Защо кучетата се държат необичайно при пълнолуние? Една от теориите е, че промяната в светлината може да обърка представите на животното за ден и нощ и да подразни сетивата му. Отделно по време на пълнолуние други животни като котки и мишки също могат да са по-активни и да издават шум. Съответно тяхното движение ще направи кучето по-бдително и тревожно. Суеверните хора пък търсят мистични причини между пълната луна и разтревоженият лай на шаровците.

Как да успокоим кучето?

Ако забележите, че домашният ви любимец наистина се държи неспокойно по време на пълнолуние и има склонност към деструктивно поведение, няма нужда да изпадате в паника. Опитайте се да му обърнете повече внимание, поиграйте добре и се погрижете, питомецът ви да изразходва енергията си.

Също така може да го разсейвате с различни кучешки играчки и занимания. Измореното куче ще заспи много по-бързо и няма да ви създава проблеми през нощта. Ако нищо не помага, може да обсъдите проблема с ветеринар, които да предпише специални препарати за успокоение на вашия четириног приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати