miau.bg»Статии»Кучета»Характер и поведение на български барак

Характер и поведение на български барак

характер и поведение на български барак
Снимка: BG Македония/en.wikipedia.org
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

В стремежа си да преследва разнообразния дивеч още в най-дълбока древност човекът е прозрял каква трябва да бъде основната характеристика на неговия най-добър помощник в лова - кучето му, и това е способността за продължително преследване.

Така се е появила групата на гончетата, които са многобройни като видове. Един интересен вид на местна почва в България е българският барак.

Това средно по размер ловно куче притежава всички външни качества, които го правят подходящо за лов. То е силно животно, със здрава костна система, но леко, за да може да преследва дивеча продължително време. По-важни от външността му обаче са качествата му на ловец, обусловени от неговия характер.

Гончето български барак се отличава с упорит характер, нужната доза стръв за преследване и отлична способност да се ориентира на всякакъв терен.

Това гонче е ценно за ловеца, тъй като притежава и едно изключително ценно качество, задължително за всеки лов - твърд характер и смелост.

Без воля и сърце, кучето ще отстъпи през опасно животно като дивото прасе, не изоставя следата, а притежава и нужната настойчивост и предпазливост при преследването.

Добрата ориентация е важна за всяко гонче и българският барак я притежава във висока степен. Значителното отдалечаване на гончето по време на преследването може да завърши с невъзможност за намиране на обратния път.

Ако други качества на ловното куче могат да бъдат възпитани и изградени, то чувството за ориентация е нещо вродено и гончето български барак го притежава в много добра степен.

Гласът на кучето също е важна особеност на неговото поведение по време на лова, тъй като слабият глас не плаши дивеча в такава степен, че да го вдигне и да предизвика самия лов.

Плътният и мощен глас на българския барак е предимство, което помага на ловеца да се ориентира къде се намира неговият помощник при преследването.

Целенасоченият отказ от контакт с преследването животно е много важна характеристика на поведението на българския барак. Тази черта е от голямо значение за оцеляването му, когато преследва опасни и силни животни като дивите прасета.

В този смисъл можем да кажем, че българският барак е гонче, способно да участва успешно в едни от най-трудните ловни преследвания, а именно ловът на глигани. Дългото развитие на тази ловна порода е дала отлични резултати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest