Как да се погрижим за раните на кучето

Как да се погрижим за раните на кучето

Знаете ли как правилно да се погрижите за раната на кучето? Винаги е добра идея да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар, особено ако нараняванията са по-тежки, но в случай че не е така, вие лесно може да се погрижите за вашия домашен любимец в комфорта на дома си. За да се научите как да осигурите първа помощ и да се уверите, че дискомфортът на кучето ви бива облекчен бързо, следвайте следните стъпки:

Почистване на раната

Малки рани при кучето, като порязвания или ожулвания, лесно могат да бъдат излекувани и у дома. Но, ако нараняването е по-дълбоко, като рана от ухапване или обхваща по-голяма част от тялото на кучето, или някоя чувствителна област, то тогава е наложително незабавно да посетите ветеринар.

Незабавното лечение дори на една малка рана е от голямо значение, защото това ще помогне за предотвратяване на инфекция. За целта започнете с почистване на мястото на нараняването, като използвате машинка за бръснене, за да отстраните козината около раната. Внимавайте да не разраните или порежете кожата или се уверете, че сте премахнали всички косми, за да се намали риска от замърсяване. Внимателно забършете мястото с чиста суха хартиена кърпа, като се уверите, че не са останали косми или мръсотия. За ваше улеснение може да използвате лубрикант на водна основа преди бръсненето, за да се премахнат космите по-лесно.

След като сте премахнали космите, измийте нараненото място с топла вода, след което подсушете внимателно. Нанесете антисептичен разтвор върху раната на кучето (например хлорхексидин, тъй като той не щипе), след което намажете с антимикробен мехлем. Ако е необходимо, използвайте бинт да увиете около раната, а ако не е - уверете се, че кучето няма да оближе мехлема.

Грижа за раната

Грижа за раната на кучето

Докато раната на кучето заздравява, е важно да поддържате мястото влажно и чисто, за да се предотврати замърсяване и инфекция, както и за да може раната да зарасне по-бързо. Препоръчително е 2-3 пъти дневно да почиствате раната и да минавате с атисептичен разтвор и повече мехлем, докато кожата заздравее. Ако забележите, че раната се влошава или не е зараснала до седмица, най-добре е да заведете кучето на ветеринар.

Използвайте правилните продукти

Когато се чудите какви продукти да използвате при грижата за раната на кучето, най-добре е да се посъветвате с ветеринар. Друг вариант е да посетите ветеринарна аптека и да попитате служителите. При всички случаи най-подходящите продукти за вашето куче са такива, които не съдържат в себе си стероиди или антибиотици (освен ако ветеринарят изрично не е изписал лекарство, което ги съдържа).

За тези от вас, които обичат винаги да са подготвени - дори да не сте се оказвали в подобна ситуация, не би навредило, ако имате у дома необходимите принадлежности така че може да се запасите с антисептичен разтвор, бинтове и мехлеми. Хубаво е и винаги да поддържате чистотата на ушите на кучето, очите и кожата, премахвайки мръсотията, която може да се натрупа с времето, прекарано навън. Така дори кучето да се нарани, шансът раната да се замърси е доста по-малък.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати