6 мита за поведението на кучетата

Митове за поведението на кучетата

С всеки изминал ден все повече хора се присъединяват към общността на хората с домашни любимци. В днешно време стопаните на кучета стават все по-образовани, що се отнася до грижите и държанието на четириногите си приятели, но за нещастие все още съществуват и доста митове за поведението на кучетата. Тези митове са не само глупави от голяма степен, но е възможно и да навредят на отношенията ви с вашето куче.

Ето кои са 6-те най-известни мита за кучешкото поведение, на които не трябва да вярвате дори и за момент:

1. Старо куче не може да научи нови трикове

Грешно! Възрастните кучета могат съвсем спокойно да се дресират дори при напреднала възраст. Това важи както за ученето на интересни трикове, така и ученето на това как да се държи у дома. Ако животното е психически и физически способно да научи правилното кучешкo поведение - и го мотивирате правилно - възрастта рядко играе каквато и да е роля.

2. Позволяването на кучето да лежи и стъпва по мебелите ще го научи, че може да прави каквото си иска

Невярно! Не може да обвинявате кучето, че иска да си намери удобно място и да се сгуши - и мястото на дивана става още по-привлекателно за вашето кученце, когато и вие сте там. Има разбира се редки случаи, в които кучето ще пази мястото, където почива или спи и ако се опитате да се приближите, може да стане агресивно, но като цяло това се случва много рядко.

Проблемно поведение при кучето

3. Можете да научите кучето да спре да се пишка вкъщи, като му натриете носа в пишканото

Глупости! Няма начин кучето да осъзнае връзката между пишкането на пода и търкането на носа му в локвичката и определено няма да го научите по този начин да спре да го прави. Това, което ще научи кучето ви, е че хората са страшни и опасни. То може да се принуди да се крие в други стаи, когато има нужда да се изходи - това само ще у усложни дресировката на кучето за държане у дома.

4. Когато кучета се сбият трябва да ги оставите сами да спрат

Това е невярно, но идва с голямо НО! В никакъв случай не трябва да заставате между биещи се кучета, за да не пострадате, но има тактики, които можете да използвате, за да ги разтървете. Може да използвате вода, силен шум, торба с храна, която кучето ви обича или използвайки гласа си. Също така е важно да се отбележи, че собствениците на кучета са отговорни да направят всичко възможно, за да предотвратят такива сблъсъци, особено ако кучетата живеят в един и същи дом.

5. Ако давате лакомства, когато дресирате кучето си, то ще реагира само когато му давате лакомство

Куче

Невярно! Кучетата имат нужда от мотивация, за да се държат по определен начин или да изпълняват определени действия, но кучешките лакомства не са единственото нещо, което може да ги мотивира. Замислете се какво обича кучето ви. Ласки? Играчки? Игра навън или нещо друго? Препоръчително е при дресировка да използвате различни награди, но поне в началото използването на повечко лакомства е добра идея, особено при кучета, които обичат да си похапват.

6. Кучетата са щастливи само когато са навън без каишка

Това не е вярно. Играта без каишка в безопасни, затворени пространства е важна за здравето на кучето и психичното му състояние, но много други кучета са си напълно щастливи и при разходка с каишка.

Това бяха някои твърдения за кучешкото поведение, които се оказва неправилни. Имайте ги предвид при отглеждане на куче, защото тези лаещи приятели се нуждаят не само от хранене и разходки, но и от правилно обучение. Доброто възпитание на кучето е ключът към безпроблемното ви съжителство.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати