Грижа за домашните любимци при отсъствие от дома ни

Грижа за домашните любимци при отсъствие от дома ни
Снимка: pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета-35%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.99 лв.
Виж ››

На всеки му се случва да отсъства от дома си по една или друга причина. Понякога ни се налага да напуснем жилището си за ден-два поради работен ангажимент, а друг път просто искате да отидем на почивка за по-дълъг период от време.

Как да се погрижим за домашните любимци, когато ни няма у дома?

Това е въпрос, който вълнува много стопани на животни. И докато собствениците на кучета биха могли да вземат със себе си своите лаещи другари, при стопаните на котки, пернати и гризачи и др. е трудно. Затова е важно да знаем как да се грижим за животните ни при отсъствие от дома.

Има няколко опции, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец е в безопасност, докато сте на почивка. И най-добрият избор зависи от неговите нужди. Ето на какво да заложите:

Подгответе домашния си любимец за своето отсъствие

Преди да решите какво всъщност да правите с вашия домашен любимец, е от съществено значение да го подготвите за дните, в които няма да сте при него.

На първо място, опитайте се около две седмици преди да отидете на почивка приучите домашния си любимец към живот с ваше отсъствие. Стойте далеч от дома за по-дълги периоди от време, за да можете да го подготвите да прекарва времето си сам.

Междувременно планирайте посещение при ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец е напълно здрав и ще бъде в безопасност по време на вашето заминаване.

Какво да правим с куче?

Кучето е социално животно и трябва да изберете внимателно къде да го оставите, когато отивате на почивка. Сред наличните опции са:

Свържете се с гледач на домашни животни. Той може редовно да идва в дома ви, за да се грижи за кучето. Така кученцето ще се чувства комфортно, намирайки се в обичайната си среда.

Гледач на домашни любимци

Вариант е и да помолете приятел или съсед да проверява кучето постоянно. Ако вариантът за професионален гледач на домашни любимци не ви се струва добър, можете да помолите някой близък да се грижи за вашето куче, било то в дома ви или в собствения му дом.

Опция е и да го заведете в хотел за кучета. На пазара се появиха така наречените хотели за кученца, места, където можете да оставите домашния си любимец, когато ви няма. Но се уверете, че мястото е сертифицирано и вашият домашен любимец ще се възползва от най-добрите условия.

Как да се справим с друг домашен любимец?

Ако вашият домашен любимец е заек, хамстер или папагал, ето опциите, които имате, когато отивате на почивка:

Заведете го в дома на приятел. Животните в клетки като хамстери или други гризачи могат лесно да бъдат отведени в дома на приятел, заедно със собственото си пространство и играчките, които предпочитат.

Но е важно вашият домашен любимец да се чувства възможно най-комфортно в този дом. Заек например ще го накара да стресира, ако го заведете в къща, където има малки деца или кучета.

Потърсете гледач за птици и котки. Те се чувстват най-добре в средата, в която са свикнали. Друг вариант е да закупите автоматична хранилка за тях, която да се погрижи да получават регулярно порциите си. Такъв уред може да е много полезен за грижа за животните при отсъствието на стопанина. Но дори и с негова помощ не е желателно домашният любимец да остава съвсем сам повече от 3-4 дни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати