miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бивер йоркширски териер - всичко за породата

Бивер йоркширски териер - всичко за породата

Бивер териер
Снимка: Amalia33/pixabay.com

Бивер йоркширски териер е малка декоративна порода кучета, която е много лояла и предана на стопанина си. Заедно с това тези кучета се отличават с мекия си и дружелюбен характер, като също така са много смели и безстрашни въпреки малките си размери. Ако и вие сте решили да си вземете такъв домашен любимец, тогава е добре да сте запознати с особеностите на породата.

Бивер йоркширски териер - всичко за породата

На ръст достигат не повече до 22-27 сантиметра, като характерното е това, че женските са малко по-дребни. Теглото на бивер териер варира средно около 2 до 3 килограма, а ушите им имат характерната триъгълна форма.

Характеристики на бивер йоркширски териер

- главата е с малки размер, като муцунката не е издължена;

- очите са малки и тъмни;

- цветът на носа е черен;

- правилна захапката;

- тялото има правоъгълна форма;

- торсът е мускулест;

- ноктите могат да са черни или светли;

- високо вдигната опашка.

Бивер Йоркширски териер
Снимка: Amalia33/pixabay.com

Козината на бивер йоркширски териер е дълга, като е важно да се поддържа добре, за да не се заплита. На муцунката имат характерните леко златисти цветове, които могат понякога да са черно-бели. Интересен факт е това, че оттенъкът на козина им може да се променя. Така например през първата година цветът е по-светъл, като след 2-3 години може да се промени и да потъмнее.

Характер на бивер йоркширски териер

Тази порода е много умна и послушна, като лесно се поддава на обучение и тренировка. Кучето е много любящо, весело и общително, но и заедно с това прекрасно се разбира с малките деца и може да стане техен верен приятел.

Привързват се много към стопанина и винаги търсят неговото внимание. Обожават игрите на открито, но понякога могат да са доста капризни и инатести, ако не сте се занимавали с обучението им от най-ранна възраст. Именно затова, за да са верни приятели и да изпълняват всичките ви команди, вие ще трябва да възпитавате питомеца си от рано.

Чувстват много добре настроението на стопаните си, като се опитват да се нагаждат под неговия ритъм на живот. Дори и по-големите представители на породата запазват типично детския си темперамент и са много игриви, активни и смешни.

Въпреки малките си размер, бивер йоркширския териер е прекрасен пазач, като винаги ще ви съобщава с кучешки лай, че има някаква опасност или просто, че някой е дошъл в дома ви. Винаги са готови да защитят стопанина си, като не биха се уплашили от нищо, ако съществува някаква опасност за вас.

Хранене на бивер йоркширски териер

В различната им възраст те имат и различни потребности:

- трябва да храните кученцето до 4 пъти на ден, като това винаги трябва да става в едно време;

- след 6-я месец храненето на бивер териер постепенно преминава на 2 пъти на ден;

Куче Бивер териер
Снимка: Amalia33/pixabay.com

- след една година кучето трябва да бъде хранено в сутрешните и вечерните часове.

Питомецът ви винаги задължително трябва да има свободен достъп към купичката си с вода, за да може да пие по всяко време. Също така е важно веднага след хранене да не си играете с кучето, тъй като може да повърне. След като се нахрани любимецът, вие следва да махнете купичката му с кучешка храна, за да може да свикне, че се яде само в определеното време на деня. Важно е да миете редовно купичките им, като в идеалния си вариант това трябва да става след всяко хранене.

Основната храна на породата бивер йоркширски териер е месото, зърнените храни, зеленчуците и плодовете. Можете да давате месо на кучето, както сурово, така сварено. Също така можете да му давате суха храна, като винаги я избирате внимателно, имайки предвид възрастта, теглото и типа на козината. Ако изпитвате затруднения с избора на гранулирана храна за кучета, тогава винаги можете да се консултирате с опитен ветеринар.

Още от ранна възраст е редно да започнете с възпитанието и обучението на бивер йоркширски териер, тъй. Винаги започвайте от по-леките кучешки команди и преминавайте постепенно към по-сложните. Не забравяйте и да награждавате кучето ви с някакво лакомство или с похвала, за да усеща че оценявате старанията му.

Кученцата от породата бивер йоркширски териер живеят дълго, като ако се грижите добре за тях, могат да доживеят дори до 17-18 години. Именно затова е много важно да посещавате редовно ветеринар за профилактични прегледи, тъй като така всяко едно заболяване може да бъде открито в ранен стадий, когато е много по-лесно за лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати