miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Полово съзряване на кучето

Полово съзряване на кучето

Полово съзряване на кучето
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Собствениците често се страхуват и се притесняват от етапа на половото съзряване на кучето. Причината за това е, че повечето хора не са запознати с основните особености на този период при кучетата и така не зная нищо за пубертета при питомците си. Поняка стопаните дори се притесняват да питат ветеринаря си този деликатен въпрос, но реално в това няма нищо притеснително.

Полово съзряване на кучето

Стопаните често се интересуват на кой етап от половото съзряване се намира техния домашен любимец, тъй като това се случва по различно време, тоест в зависимост от породата. Така например при малките и декоративни кученца като мини шпиц има съществена разлика с настъпването на половото съзряване сравение с едри породи кучета като немски дог и нюфаундленд.

Полово съзряване при женското куче

Отначало съзряването на кучето протича без значителни промени, но към 7 месец започва кървене при женските кучета, като при едни породи това може да се случи малко по-рано или по-късно. След този период кучето става по-агресивно и може да започне да маркира територията си.

След този етап женско куче вече се смята за възрастно и полово зряло, като някои специалисти усредняват тази цифра на половото съзряване при женските кучето на 10-12 месеца. Имайте предвид че стреса може да повлияе на кървенето на женските любимци, а именно дори да спре. Причините могат да са различни, започвайки от смянатата на дома и стигайки до дълга раздяла със стопанина. Самото разгонване на женското куче се случва за около 20 дни два пъти на годината.

Полово съзряване при женските кучета

Полово съзряване при мъжкото куче

При тях това се случва доста по-рано, като подобно на женските, мъжките са също по-агресивни. Те се опитват да докажат своя статус в глутницата и да заемат по-високо място в йерархията, което е напълно нормално и природен инстинкт. Самата полова активност при мъжките кучета се появява, когато се срещнат с женска, която има течка (кървене), като тогава секусланите им инстинкти достигат пиковата си точка.

Имайте предвид че по това време мъжкото куче може дори да избяга, за да задоволи сексуалния си нагон. При мъжките кучета може да се приеме усредняване на половото съзряване, а именно около 9-10 месеца. В никакъв случай не позволявайте на кучето ви да скача със сексуален подтекст на крака ви, както може да се случи в началото. Покажете му ясно и точно, че това не е позволено, защото в противен случай можете да имате проблеми с това и възпитанието на кучето.

Самият сексуален акт при кучетата трае няколко минути, като след това обикновено те са заключени още 1-2 минути. Имайте предвид, че в този период те са особено агресивни, затова бъдете много внимателни. Ако все пак нещо ви притеснява в половото съзряване на кучето ви, тогава е добре да посетите ветеринар, който да прегледа обстойно животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest