miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при Плачещите болонки

Заболявания при Плачещите болонки

Заболявания при Плачещите болонки
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Всички кучета имат потенциал да развият генетични здравословни проблеми, точно както всички хора имат потенциала да наследяват определена болест. Като цяло Плачещите болонки са доста здрава порода, но като при повечето чистокръвни кучета и те са предразположени към определени здравословни състояния.

Плачещите болонки често страдат от заболяването дисплазия на тазобедрената става - генетична деформация на тазобедрената става, която изисква скъпа операция за възстановяване и може да доведе до артрит по-късно в живота. И както при всички дребни кучета, колянната капачка на Плачещите болонки може лесно да излезе от мястото си.

Често тази порода кучета има и проблеми със зрението, така че се препоръчва да водите кученцето си поне веднъж годишно на сертифициран ветеринарен офталмолог, за да му прегледа очите. Ако пък забележите признаци на замъгленост, зачервяване, сърбеж или дразнене на очите или ако кучето присвива лапа към тях, незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Плачещите болонки могат да се разболеят и от болест на лег-калве-петрес - състояние, което причинява намалено кръвоснабдяване на главичката на костта на бедрото, което от своя страна води до свиване. Първият признак на това заболяване е накуцване, което обикновено се появява, когато кученцето е на 4 до 6 месеца. Лечението е хирургично отстраняване на главата на костта на крака, след което кученцето ще има сравнително нормален живот, но с повишена вероятност от артрит.

Както при повечето малки кучета, Плачещата болонка може да страда доста от кучешки зъбни проблеми от различно естество, така че се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за превантивна програма за грижа и не се опитвайте да самолекувате заболявания при кучето си.

Други възможни болести при Плачещите болонки включват: катаракти, диабет, епилепсия, сърдечни заболявания, камъни в пикочните пътища.

Не всички от тези здравословни проблеми са откриваеми при растящото кученце и е невъзможно да се предвиди дали едно животно няма да се разболее от тези болести, поради което трябва да намерите почтен развъдчик, който може да ви представи сертификат, че родителите на кучето (и бабите и дядовците и т.н.) са били тествани за често срещани дефекти и резултатите показват, че са здрави за разплод.

Ако развъдчикът ви каже, че няма нужда да се правят тези тестове, тъй като никога не е имало проблем при цялата линия на кучето или ви изтърси някое друго нелогично извинение, най-добре просто си тръгнете.

Внимателните развъдчици тестват своите разплодни кучета за генетични заболявания и отглеждат само най-здравите и най-добре изглеждащите екземпляри, но понякога все пак кученцето развива една от тези болести, въпреки добрите развъднически практики.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте тези обяви за болонки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати