За брахицефалния синдром при кучетата и котките

За брахицефалния синдром при кучетата и котките

Както хората, така и домашните любимци се срещат във всякакви цветове и размери, с различно поведение и хранителни навици. И както при хората, някои от тях са по-податливи към определени болести от други.

Брахицефалният синдром - какво представлява?

Брахицефалният синдром, характерен със затруднено дишане, е една от болестите, често срещани при кучетата и котките. Най-податливи към брахицефалния синдром са котки и кучета с къси и широки муцуни с обратна ножицовидна захапка като пекинез, боксер, ши тцу, булдог, мопс, персийска дългокосместа котка, котка чинчила, екзотична късокосместа котка и други. Различната форма на черепа при тези животни най-често променя формата на носоглътката, което води до вероятност за развиване на брахицефален синдром.

Брахицефалният синдром може да се изрази в стесняване на ноздрите, удължаване на мекото небце или извръщане на ларингеалните торбички. Често този синдром се съчетава с друга аномалия и може да се появи още в бебешка възраст като с напредването на възрастта симптомите се влошават.

Брахицефалният синдром - какви са симптомите?

Ако се съмнявате, че вашия домашен любимец има брахицефален синдром, то е препоръчително да го наблюдавате за признаци като особено шумно дишане/хриптене при дишане, умора, цианоза (посиняване на езика), инспираторен задух, припадъци, гадене, саливация, регургитация, повръщане, промени в гласа или честа кашлица.

Разбира се, най-добрата опция независимо дали сте забелязали някои от тези симптоми или не, би била да се посъветвате с ветеринарен лекар.

Брахицефалният синдром - какви са последствията?

Брахицефалният синдром е характерно заболяване при персийските котки

Кучетата и котките с брахицефален синдром са с повишен риск от топлинен удар и често стоят или се движат в леко неестествена позиция на тялото, за да могат да си поемат по-добре въздух.

Освен проблеми с дишането, този синдром може да доведе и до проблеми с преглъщането, което пък да прерасне в давене. Брахицефалният синдром е често съпътстван с други здравословни проблеми като зъбни и пародонтални проблеми, както и проблеми с очите, кожата и гънките по лицето.

Брахицефалният синдром - какво е лечението?

Като за начало е силно препоръчително да се намалят факторите, които биха изострили симптомите, а именно физическо натоварване, наднормено тегло, възбуда и прегряване.

В някои случай може да се предприеме операция като според вида и напредналостта на проблема може да бъде чисто козметична или животоспасяваща.

Разширяването на ноздрите е от първия вид, като отнема малко време и не крие сериозни рискове. Операция на дългото меко небце е по-инвазивна и се налага най-често, когато има силен дихателен дискомфорт, състоянието е прогресирало много или при наличието на живото-застрашаваща обструкция.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати