miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Защо е толкова вредно да държите кучето вързано в двора?

Защо е толкова вредно да държите кучето вързано в двора?

Проблеми при връзване на кучето

Да държите кучето вързано на двора първоначално може да не изглежда като толкова лоша идея, но всъщност може да бъде изключително вредно за здравето, поведението и психиката му.

Защо е толкова вредно да държите кучето вързано?

Без свободата да тича наоколо, да играе и да се социализира с други кучета и хора, кучето скучае, изпитва самота и депресия. Стопаните, които обричат кучето да прекара живота си на верига в двора, не осъзнават емоционалната и психическа травма, която му нанасят.

Появяват се много проблеми при връзване на кучето.

1. Връзването прави кучетата по-териториално настроени и агресивни

Кучетата по природа са териториални животни. Когато са принудени на обитават малката площ в обхвата на веригата си, този инстинкт се засилва. Тяхното местенце в двора изведнъж се превръща в нещо, което да защитават агресивно, защото е всичко, което имат. Това може да ги накара да лаят минувачи или дори да хапят, ако някой не разбере предупреждението и навлезе в тяхното парче земя.

Вързаните кучета могат да избягат и да не се върнат

Кучетата са социални животни и желаят интеракции с хора и други кучета. Затова дори и дружелюбното игриво куче, вързано на верига след време на страдание и самота ще стане нещастно, раздразнително и агресивно куче.

В много случаи на спасени кучета, веднъж отвързани от веригата, кучетата постепенно загубват агресивната си страна. Кучетата не са природно агресивни, а това по-скоро е отговор към обкръжаващата ги среда.

2. Веригата може да се заплете или увие в други предмети

Много ветеринари се съгласяват, че веригите са основната причина за наранявания на врата и гърба. Възможно е кучето дори да се обеси на собствената си верига, ако тя се оплете в нещо на високо. Но това е само един от рисковете при връзване на куче.

3. Вързаните кучета не могат да избегнат опасност

Кучето може да бъде нападнато от друго животно или да бъде наранено от недоброжелатели. То не може да избяга в случай на снежна буря, силна жега или друго природно явление.

4. Ако кучето избяга, няма да се върне

Бихте ли се върнали там, където са ви държали завързан сам на вън? Именно. Същият план би имало кучето, ако успее да се измъкне от веригата си. В повечето случаи вързаните кучета не знаят името си и дори стопаните да ги викат, няма да разберат това. Ако кучето избяга, вероятно няма да се върне.

5. Вързаните кучета рядко получават грижите, от които имат нужда

Далеч от очите, далеч от сърцето. Така изгледа разсъждават много собственици на кучета, които си взимат кучето за пазач на двора или за аларма против крадци. За тях то е там, за да им върши работа и в тези случаи кучетата не получават любовта и вниманието, които заслужават.

Ако кучето е най-добрият приятел на човека, то бихте ли вързали най-добрият си приятел вън на двора с верига?

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати