Хранителните вещества са от основна важност за правилно функциониране на организма на кучето. Трябва да се помни, че съставките са само средство за пренасяне на хранителните вещества в тялото.
Недостигът на важни хранителни вещества като таурин се отразява негативно на здравето на четириногия домашен любимец.
Същност и ползи от таурин
По своята същност тауринът е аминокиселина, която се съдържа във всички тъкани и органи на тялото - мускули, сърце, мозък, ретина на очите. Разликата между останалите аминокиселини и таурина е, че той не създава белтъчни клетки. В замяна на това изпълнява много важни роли в тялото:
- Укрепва сърцето;
- Поддържа кръвообращението;
- Заздравява ретината и укрепва зрението;
- Подпомага репродуктивното здраве;
- Има антиоксидантен ефект и подпомага борбата срещу стареенето.
Ползи от таурина и нуждата от него за кучето
Кучетата имат способност да произвеждат таурин от две други аминокиселини- цистеин и метионин. По тази причина тауринът в диетата на кучето не е един от десетте есенциални аминокиселини, а е част от групата 12 несъществени, тоест такива, които тялото синтезира само в някаква степен. Това налага да се следи наличието на таурин за благосъстоянието на домашния питомец.
Признаци за дефицит на таурин при кучето
Има редица признаци, че на кучето липсва таурин:
- Лошо зрение при куче;
- Изоставане в растежа;
- Затруднения в дишането;
- Сърдечни заболявания;
Как да се включи таурин в диетата на кучето
Най-добрите източници на таурин са храни като месо и птици, в това число вътрешностите им, морските дарове и яйцата. Няма го обаче в растителните храни.
Може да се включи и като хранителна добавка, като такава присъства във фабрично приготвените кучешки храни. Качеството и количеството на белтъчините в диетата на кучето играят роля на подобряване на състоянието на таурина в тялото на животното. Наличието на достатъчно таурин подпомага лаещото четириного да усвоява максимално количество хранителни вещества от храната, която приема.
Препоръчва се в диетата на домашния любимец да се включват риба сьомга, риба тон, сардини, пастърва, стриди, яйца, агнешко месо, което е с най-високо съдържание на таурин от месата.