miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на немската овчарка

Грижа за козината на немската овчарка

Немска овчарка с дълга козина
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Ако сте решили да си вземете немска овчарка, тогава трябва да сте подготвени не само за това, че ще сте отговорни за животното, но и да се грижите за козината на кучето.

Грижите за немска овчарка включват в себе си избора на правилно и балансирано хранене на кучето, обучение и дресировка, както и провеждането на хигиенични процедури. Козината на немските овчарки е гъста и изисква специална поддръжка.

Как правилно да се грижите за козината на немската овчарка?

Нейното поддържане трябва да е не само правилно, но също така систематично и регулярно, дори ако не планирате да ходите с кучето си по състезания и конкурси. Все пак именно козината е един от индикаторите дали вашето куче е здраво, както и показател за неговото физиологическо състояние. Така например, ако козината стане изведнъж рядка започне да пада, това веднага трябва да ви подскаже, че нещо не наред с вашия питомец. Това може да се дължи на липсата на витамини и неправилно хранене. Ако не се грижите за козината на немската овчарка, тогава кучето ви ще изглежда неподдържано.

Трябва да имате предвид някои правила, като те зависят и от типа и структурата на козината. Кучетата могат да бъдат дългокосместа немска овчарка или късокосместа немска овчарка (с гъста до средна дължина козина).

Трябва да приучите немската овчарка към грижата за неговите хигиенични навици от най-ранна възраст, за да не се бои и да е спокойно. Не може да се каже, че кучето ще изпитва удоволствие от този процес, затова ще се наложи да се запасите с търпение. За да се грижите правилно за козината на кучето, ще трябва да закупите от зоомагазин или ветеринарна клиника следните пособия:

- Масажен гребен с метални дълги зъби (за кучета с дълги коси) или със средни по размер зъби;

- Гребен за премахване на заплитанията - необходим е, за да можете да се грижите добре за козината на немската овчарка, особено ако е дългокосместо;

- Кучешки шампоан за къпане на куче;

Немска овчарка

- Балсам за животинска козина.

Когато къпете кучето си, трябва да следите да не попада вода в ушите му, както и да няма течения, за да не настине питомеца ви. Не трябва да къпете и болно куче. Ако кучето ви е преболедувало, тогава не го къпете няколко дни, докато се оправи изцяло.

След къпане задължително подсушете питомеца си, за да не попадне вода в ушите на кучето. Можете да научите кучето си на сушене със сешоар, за да не се страхува. След като изсъхне добре козината, можете да я срешете, тъй като това ще е особено лесно след баня, след като сте използвали специални балсами за кучета.

Като цяло, трябва систематически да се грижите за козината на немската овчарка, а не да чакате да се образуват възли.

Добре е това да става 2 пъти седмично, като можете в началото да използвате метална четка, а след това гребен. Ако кучето е дългокосместо, тогава можете да правите тази процедура и 3 седмично.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте нашите обяви за немска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати