miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Какво трябва да е ежедневното меню на кучетата

Какво трябва да е ежедневното меню на кучетата

Ежедневно меню за кучета

Правилното хранене на кучето е много важна част от грижите за вашия любимец, за да е здрав и активен на всяка една възраст. Днес например много от стопаните практикуват хранене на питомците си с натурална храна. Но какво трябва да е ежедневното меню на кучето?

Като цяло около принципите на хранене на домашните любимци се водят доста спорове. Някои от ветеринарите са на мнение, че е по-добре да залагате на суха храна за кучета, като други пък натуралните продукти са по-полезни.

Разбира се, че решението с какво да храните четириногия ви приятел е изцяло ваше, но все пак не трябва да забравяте, че ако изберете домашната храна за кучета, тогава това ще ви отнема доста сили и време.

Все пак, за да е полезно менюто за кучетата, дневният им рацион трябва да е доста разнообразен и балансират едновременно. Ето и едни от основните правила:

- Всички съставки на многокомпонентното меню за кучета се смесват непосредствено преди хранане;

- Всяка храна се дава веднага след като е приготвена, а ако кучето ви не изяжда всичко, значи трябва да намалите порциите;

- Животното ви трябва да има постоянен достъп до чиста и свежа вода;

- Не е добре да давате на кучето сурово месо. Ако все пак искате да го направите, тогава преди това е добре да го замразите, тъй като така ще се намали риска от заразяване с паразити. Въпреки това лично ние не ви препоръчваме тази практика, тъй като е лоша за здравето на кучето. Помнете още, че кучешките паразити са опасни и за хората;

- Не смесвайте месните, рибните и млечните продукти;

- Храната се нарязва на малки части, тоест според размера на кучето, тъй като дребните породи кучета няма да могат да поемат едрите храни и могат да се задавят;

- Морските риби могат да се дават леко сурови, но речните задължително трябва да са минали добра термична обработка, тъй като в противен случай е възможна зараза на кучето с глисти;

- Не овкусявайки ежедневното меню на кучето. В краен вариант може да добавите много малко сол;

- Храната трябва да е винаги свежа;

- Не бива да се смесва сухата и наруралната храна, тъй като това може да доведе до проблеми с храносмилателния тракт и обмяната на веществата.

Хранене на куче

Забранени храни за кучета

- Сладко;

- Тестени изделия;

- Макарони;

- Лук/чесън;

- Грозде;

- Мазно месо;

- Гъби;

- Соя;

- Пържени храни.

Храненето с натурални продукти е възможно най-естественото, тоест в природата кучетата са се хранили именно с такава храна. Важното тук е да отделите достатъчно време и усилия, за да създадете балансирана и здравословна диета на кучето ви, която е ключът към отличното здраве на вашия любимец. И не забравяйте да се консултирате с ветеринар, тъй като той ще ви помогне много да се изготви дневното меню на кучето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати