miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Бигъл - характер и поведение

Бигъл - характер и поведение

Бигълът се разбира с деца
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Бигълът е ловджийско куче, селектирано за лов на зайци, но поради слабата му издържливост се е утвърдило повече, като куче компаньон. Свидетелства за неговото съществуване могат да бъдат открити още от времето на Древен Рим.

Счита се, че римляните често взимали със себе хрътки и ги кръстосвали с местни породи по време на пътуванията си. Великобритания се счита за официалната родина на породата Бигъл. Английските аристократи предпочитали тази порода и често ловували заедно с цели сюрии от по 30 и повече кучета.

Представителите на тази порода са високи около 35 см и тежат между 8 и 14 килограма. Продължителността на живота при Бигъла е между 12 и 15 години.

Какво трябва да знаем за характер и поведение на Бигъл?

Бигълът е много общителен и лесно установява близки контакти, както с възрастни, така и с деца, затова е прекрасно семейно куче. Той се разбира добре с кучета, но не се доверява на другите видове домашни питомци. Гледа на котките и малките домашни животни като на дивеч.

По поведение Бигълите са решителни и активни кучета, затова може да им се приложи допълнително обучение за добро поведение. Бигълите не обичат да бъдат оставяни сами за продължително време. Бигълът може да стане разрушителен и нервен, затова си струва да се помисли за негова компания в лицето на още едно куче, ако ви се налага да отсъствате често.

Бигълът има нужда от движение

Лаят на Бигъла му помага в лова и е бил необходим в някои спортни състезания, в които е участвал в миналото. Ако имате такова куче в качеството си на домашен любимец, е много вероятно силният кучешки лай да дразни не само вас, но и вашите съседи. Затова е важно да обучите Бигъла да сдържа своя лай, което може да се окаже доста сложна задача, особено за младите животни. Бигълът лае също, когато не получава достатъчно внимание.

Тези кучета имат много силен инстинкт на следотърсачи и могат да изминат големи разстояния, ако ги пуснете от повода и не ги следите. Ако не искате да изгубите кучето си, трябва да го държите на каишка, в оградено пространство или да не го изпускате от очи.

Той е умен, ентусиазиран и с желание ще се поддаде на обучение. Бързо се приспособява към обкръжаващата го среда и напасва своето поведение спрямо нея. Представителите на тази порода трябва да бъдат социализирани от малки.

Козината на Бигъла е къса и гладка и се нуждае от малко грижи. Необходимо е да я сресвате веднъж седмично и периодично да къпете животното със специални или сухи шампоани. Трябва да режете ноктите на кучето и да го проверявате щателно за наличието на инфекции и паразити. Проверявайте учите му редовно.

По характер Бигълът е много енергично куче и се нуждае от голямо физическо натоварване. Ежедневната разходка се явява важно условие за здравето на вашия любимец. Съвместното тичане е отличен начин да поддържате своята и неговата физическа форма. Трябва да му давате възможност да изследва нови територии, за да не губи изследователският си дух.

Бигълът има приятен харктер и поведение

Тези кучета не са поспаланковци като мопсовете и самоедите. Те не се търкалят по цял ден на дивана, а са активни и любопитни не само на улицата, но и в дома като джак ръсел териер. Освен че обичат да бягат и да се разхождат, те с удоволствие ще се изкъпят във всеки изпречил се на пътя им водоем.

Бигълът притежава силен ловджийски инстинкт, затова понякога има непреодолимо желание да копае, което може да е проблем за стопаните имащи къщи, дворове и вили. Ако обичате цветята и се грижите за красива градина в дома си, имайте предвид, че много скоро след появата на Бигъла, тя вече никога няма да изглежда по същия начин.

Достойнствата на тази порода се изразяват в това, че не се слюнчат, пускат сравнително малко косми. Също така тези кучета не миришат зле.

Ако и вие обмисляте да си вземете такъв домашен любимец, вижте нашите обяви и цени за Бигъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest