Спортуване с вашето куче! Защо не?

Кучето за бягане

Обмисляли ли сте някога да вземете кучето си да бяга с вас по време на редовната ви тренировка? Това е чудесно упражнение както за вас, така и за вашия кучешки спътник! Но да отидете на спорт с кучето си е по-сложно, отколкото просто да му поставите каишката и да излезете на приятна разходка.

Преди да отидете на бягане с вашия домашен любимец, вземете под внимание породата на кучето. Брахицефалните кучета – породи с така да се каже сплескани муцуни, като мопсове, булдози, бостънски териер и пекинези, не се справят добре, когато са прекалено натоварени, особено при горещо време. Най-безопасно е изобщо да избягвате бягането с тези породи кучета.

Кучета като питбули и боксери и дори хрътките, които класически свързваме с бягането, не са задължително създадени за дълги разстояния. Тези породи предпочитат да спринтират, а не да бягат за дълъг период от време.

Като цяло, най-добрите кучета за бягане на дълги разстояния са лабрадорите, ретривърите, бордър коли, немска овчарка и други подобни породи. От някои дребни кучета, като Чихуахуа и Ши Тцу, също могат да станат добри партньори за бягане.

Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен специалист, преди да вземете кучето да тича с вас. Дори спортни кучета, които са добре изградени за бягане на дълги разстояния, може да имат определени здравословни фактори, които не им позволяват да спортуват безопасно. Възрастта е друго съображение.

Ако кучето е в напреднала възраст, то просто няма издръжливостта да бяга на километри. Вашият ветеринарен лекар може също така да ви даде съвет относно правилното оборудване за бягане за кучета и да ви каже как да подготвите любимеца си за тичане на дълги разстояния.

Спортуване с кучето

Изберете по-лесен маршрут за спорт с вашето куче. По-меките повърхности като трева или почва са по-меки и подходящи за лапите и ставите на кучето ви, отколкото твърдите настилки като бетон. Плюс това настилката може да се нагрее драстично в горещо време и потенциално да изгори краката на кучето ви.

Опитайте се да избягвате чакълести повърхности, тъй като парчетата могат да се впият болезнено между пръстите на четириногия ви приятел. Направете всичко възможно да изберете маршрут без много трафик.

Правило номер едно за бягането с кучето ви е в началото да не го претоварвате. Тичайте бавно и не прекалявайте с разстоянието. Давайте на кучето си чести почивки, особено когато за първи път излиза с вас.

Ако видите, че се изморява или ако изостава, е време да спрете. Също така е добра идея да носите със себе си бутилка вода за любимеца си, за да предотвратите обезводняване, но не му давайте твърде много наведнъж.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати