miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето си ближе лапите

Защо кучето си ближе лапите

Защо кучето си ближе лапите
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много е разочароващо, когато гледате кучето си непрекъснато и обсесивно да облизва лапите си, особено когато губи интерес към всичко около себе си. Има конкретни причини за това поведение и от вас, като собственик, се изисква да се опитате да разберете какъв е проблемът. Ако поведението се появи внезапно, продължава за продължителен период от време или е придружено от кървене, подуване, куцане или миризма, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се срещнете с ветеринарен лекар, който да диагностицира проблема.

Въпреки че е нормално за кучетата да ближат лапите си от време на време, настойчивото облизване често е индикация за основен проблем. Не го допускайте, тъй като понякога той може да се превърне в пристрастяващ навик, който е трудно да се изкорени. Кучетата, които облизват често лапите си, могат да си докарат петна или подути и възпалени рани, които могат да бъдат трудни за лечение.

Ето какво кара кучетата да си ближат лапите:

Болка

Ако вашето куче изведнъж започне да ближе лапите си, това обикновено е показателно, че животинчето изпитва болка. Ако близането е ограничено до една лапа, това често подсказва, че проблемът е локален. Болката в тази област може да бъде причинена от рана, ухапвания от насекоми, трън, парче стъкло, счупен нокът и т.н. Ако не виждате нищо, не пренебрегвайте проблема. Заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Понякога може причината да е в дълбочина и да се дължи на мускулно навяхване, някакво възпаление или фрактура, особено ако близането е придружено от куцане.

Алергии или дрождена инфекция

Кучето си ближе лапите

Хроничното близане обикновено се дължи на алергии. Това може да бъде храната, химикалите във вашия двор, почистващите продукти за килими, плевелите и много други. Например, ако кучето ви облизва лапите си след ходене, тогава сърбежът вероятно е причинен от пестициди, намерени в тревата или от самите плевели. Почистете краката на кучето си с влажна кърпа, след като се върнете от разходка, за да предотвратите по-нататъшно дразнене. Намирането на истинската причина за алергията понякога може да бъде трудна. За да разберете от какво е алергично вашето куче, най-добре е да ветеринарят да направи кръвен тест. Ако подозирате инфекция с дрожди, тя обикновено се причинява от лоша диета. Понякога най-простото лечение за загуба на косми и сърбеж се крие в храната на кучето. Уверете се, че сте осигурили качествена храна, богата на хранителни вещества и витамини, които са полезни за червата и кожата на вашия любимец.

Отегчение

И кучетата скучаят. Особено когато не им се обръща достатъчно внимание. Когато зарежете домашния си любимец сам вкъщи или на двора, той се отегчава и започва да участва в разрушителни дейности, които могат да включват прекомерно облизване и дъвчене на лапите. За да е жизнено и щастливо кучето ви, е препоръчително да му отделяте повече време, да го разхождате, тренирате и да си играете заедно поне по половин час на ден. Позволете на вашето кученце да общува с други хора и негови четириноги събратя. Не дръжте кучето си в кашон или вързано в задния двор.

Тревога

Неспокойните кучета често се опитват да намерят облекчение, като се облизват прекомерно. Причините за подобна тревожност могат да варират от общо тревожно разстройство до обсесивно-компулсивни разстройства, като в този случай близането или дъвченето на лапата е сходно с гризането на ноктите при хората. Кучетата често си облизват лапите преди сън, като това е просто начинът им за релаксация и успокояване. Ако няма зачервяване или подуване, този тип близане на лапата не би следвало да бъде проблем. Причини за безпокойството на животинчето могат да са скука, депресия, заболяване, мъка и др. Ако близането стане прекомерно, кучетата могат да развият кървящи рани, наричани грануломи.

Хормонален дисбаланс

Когато кучето има хормонален дисбаланс, то произвежда твърде много кортизол (известен още като болест на Кушинг) или не произвежда достатъчно тироиден хормон (хипотиреоидизъм), който причинява червени петна, оплешивяване и рехава козина. Близането на тези раздразнени червени или плешиви петна може да доведе до вторична инфекция.

Суха кожа

Близане на лапи при кучета

Сухата кожа може да се дължи на специфичната порода на кучето или да е следствие от прекомерно къпане или суха среда. Големите породи кучета, като американски гол териер, често са склонни към проблеми с кожата, защото нямат естествена защита от козината. Сухата кожа също е често срещана при кучета, живеещи в студен и сух климат. Ако случаят е такъв, помолете ветеринаря да ви препоръча естествен кучешки лосион или масло за облекчаване на сухота. Можете да се погрижите за кожата на кучето си и като му осигурите пълноценна храна, качествени витамини и маслени добавки. Не прекалявайте с къпането и използвайте специални кучешки шампоани.

Паразити

Бълхите и кърлежите причиняват тежък сърбеж, който може да доведе до облизване и дъвчене на лапата. Състоянието може да стане още по-лошо, ако кучето ви е алергично към бълхи. В такъв случай трябва да се погрижите да го отървете от гадините възможно най-бързо, като напръскате навсякъде с препарат против паразити. Ако вашият домашен любимец е алергичен към почистващи препарати, има и нетоксични начини да се отървете от бълхи.

Студ

Ако вашето куче ближе лапите си през зимата, то вероятната причина за това може да са снежните топчета, които се захващат по космите между лапичките му. Това може да доведе до напукване и кървене, което е наистина болезнено. За това през зимния сезон дръжте космите късо подстригани. Солите, използвани за топене на лед на алеи и пътища, също могат да доведат до химически изгаряния на краката на кучето ви. Избягвайте места, които се обработват със соли през зимата, или му обувайте чорапи, за да го предпазите от студ и инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати