Когато котката остарее

Стара котка

Остаряването на котката се определя от множество фактори. То не трябва да се приема като болест, въпреки че през това време по-често настъпват заболявания. Също като при хората, така и при котките остаряването върви ръка за ръка със състояния, които не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат контролиран. Основна задача на всеки грижовен стопанин е да направи процеса на остаряване поносим за домашния любимец.

Един от основните белези, че животното остарява, е намалената функционалност на тялото. То вече не е така издръжливо и е по-податливо на заболявания. Освен това оздравителният период също става по-продължителен.

Възрастното животно показва признаци на редица проблеми с храносмилането на храната. Стомахът и червата работят по-бавно, черният дроб и бъбреците издържат по-малко, а състоянието на захапката, зъбите и на устната кухина се влошават.

Храносмилателната система трябва да бъде подкрепена с правилната диета и честота на хранене. Животното трябва да се храни възможно най-често с висококачествена и лесна за храносмилане храна. Общото количество на храната трябва да се намали за сметка на честотата на хранене.

Освен това общата физическа форма се влошава. Възникват хронични дихателни проблеми, ставни заболявания, отслабване на мускулите и сърдечни проблеми.

Със старостта отслабват и сетивните функции на котката. С времето вкуса и зрението ѝ отслабват, а обонянието и слухът намаляват.

Освен обичайните проблеми котките са предразположени към хормонални и туморни заболявания в процеса на остаряване.

Промените със старостта при котките настъпват около 10-тата им година. Предварителните и профилактични прегледи са от изключително значение. Много от възрастовите промени не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат своевременно разпознати, за да бъдат облекчени.

Прегледите могат да започнат още от 8-та година. Добре е животното да има и профилактичен кръвен профил още от средната си възраст.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати