miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Сресване на котката - защо и как да го правим?

Сресване на котката - защо и как да го правим?

Сресване котката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Едно от най-разпространените погрешни схващания за котките е, че те могат да се грижат сами за себе си. Между редовните посещения при ветеринарния лекар за рутинни ваксинации на котето, прегледи и стоматологични грижи, сресването на козината на котката е чудесен начин да се насладите на малко време заедно и да поддържате котешкия вид в отлично състояние.

Защо котката ми прекарва часове в почистване на козината си?

Почистването е важна част от здравето на котката. Може да помогне за премахване на някои паразити при котките, миризми, и да поддържа козината лъскава. Също, това явление може да бъде успокояващо за самото коте. Въпреки това, говорете с Вашия ветеринар при случай на прекомерни грижи, които могат да бъдат симптом на медицински проблеми.

Защо котката ми престана да мие козината си?

Най-честите причини са болка или заболяване на котката. Болката от зъбни заболявания и артрит, например, може да откаже котето от нормалното му ежедневие. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите някакви промени в типичните навици на Вашия любимец.

Защо трябва да сресвам котката си?

Аксесоари за сресване на котката

Сресването на котката е една чудесна сплотяваща дейност. Котките често се грижат една за друга, това е нормално поведение, което обикновено включва почистване на лицето и главата. Освен това, сресването Ви помага да забележите потенциални паразити, рани, подутини или други признаци на нещо необичайно.

Ако видите черни, подобни на пипер дребни частици в козината на вашата котка, това вероятно е мръсотия от бълхи. Сегментите на тения, от друга страна, изглеждат като сусамово семе или оризови зрънца, залепнали по космите, особено под опашката. Обмислете обезпаразитяване на котката или консултация с ветеринар при подобни случаи. И накрая, редовното сресване може да помогне за намаляване на количеството косми, което котето поглъща по време на нормалното почистване.

Как да сресваме котката?

Изберете удобно местоположение, където лесно да сресвате котката. Повърхността трябва да е равна и стабилна, и където котето ще се чувства добре. Вземете няколко вида гребен или четка, с които да експериментирате, като например гребен за бълхи, фурминатор, четка за фино сресване, или такава за късокосмести котки.

Фурминатор за котки

Можете да напръскате Вашите инструменти със синтетичен котешки феромон за лице (достъпен в магазините за домашни любимци), да ги оставите да изсъхнат за 30 минути и да ги ползвате така – по този начин, четките/гребените ще имат успокояващ ефект върху котето и то ще ги асоциира с положителни емоции. Това е добър метод да помогнете на любимците да заобичат процедурите на сресване, защото не всички ги харесват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати