miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи котки с къси опашки

Породи котки с къси опашки

Породи котки с къси опашки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Едва ли има човек, който да не обича сладките котки. Със сигурност обаче далеч не всеки знае, че има и много интересни породи пухести приятели, които имат много къси опашки.

Те често се появяват на конкурсите за домашни любимци като някои от тези представители имат хилядолетно родословно дърво.

Обща характеристика на породите котки с къси опашки.

Голяма част от тези питомци имат сходни физически характеристики и тук не говорим само за късата опашка, но и за:

- Всички породи са доста едри и имат високи лапи, като козината им е доста гъста;

- Задните лапи са по-дълги от предните;

- Лесно се обучават и са способни да запомнят за дълго получените знания;

- Бързо се привързват към хората;

- Не се страхуват от водата, дори с удоволствие се къпят и ловят риба;

- Изключително активни и подвижни са;

- Имат голям запас от сили;

- Много добри родители са и никога не изоставят малките си;

- Някои от тях много рано могат да дават потомство.

Неправилно е да се казва, че тези котки изцяло нямат опашки, тъй като това не е така. Дължина им може да е доста по-къса от другите породи, но все пак те имат опашка и тя е средно с дължина 3-5 см.

Ето 10 породи котки с къси опашки.

Японски бобтейл

Японски бобтейл е късоопашата котка

Тази порода има хилядолетна история. Те са много гъвкави животинки, а също така се отличават с мускулестото си телосложение.

Имат издължени крайници и разбира се къса опашка, която по-скоро прилича на пухкаво топченце. Много добродушни са и бързо се сприятеляват с хората.

Курилски бобтейл

Тези домашни любимци са селекция и кръстоска между котките с къса опашка и дивата норвежка котка. Въпреки това обаче те се отличават с милия си и доброжелателен характер.

Днес тази порода е много рядко срещана, но пък за сметка на това е много обичана. Това са наистина много дружелюбни и чистоплътни котки, които лесно се сприятеляват с хората.

Манкс

Интересен факт е, че тези котки често раждат малки с нормална опашка, а не къса. Те отново са доста рядка порода и това е свързано с факта, че имат много ниска раждаемост и често възрастните представители са изцяло безплодни.

За съжаление тяхното потомство се ражда често с доста сериозни патологии. Въпреки това тези сладки и мили приятели се отличават със своя спокоен характер. Освен това са доста чистоплътни и са много умни животни.

Кимрик

Представителите на тази порода котки се отличават не само с това, че нямат никаква опашка, но и с дългата си пухеста козина.

Няколко години специалистите се опитват да ги запишат като отделна порода, но засега официално те са признати като дългокосмести Манкси.

Изключително милите домашни любимци ще ви покорят веднага с добродушния си и дружелюбен характер.

Пикси Боб

Породи котки с къса опашка
Снимка: Purrfect Cat Breeds

Котките от тази порода приличат на мини вариант на рис. Имат много интересна защитна природна окраска, къса опашка, добре развита мускулатура и прекрасни ловни умения. Именно заради тези си качества те са идеални партньори за активните игри и разходки.

За индивидите от тази порода е характерна полидактилия при котките - появата на допълнителни пръсти, като именно поради това лапите им изглеждат по-големи. Развъдени са в САЩ, където са считани за национална гордост и наследство.

Той-боб

Тази порода е регистрирана през 2009 в TICA като експериментална, тоест е изкуствено получена. Тя е миниатюрна като възрастните индивиди не надвишават размерите на 6 месечно обикновено котенце.

Тялото им за сметка на това е доста силно и мускулатурата е добре развита. Линиите на главата са плавни и закръглени. Лицето е широко, а ушите са изправени.

Отличителна черта и на тази късоопашата порода котки е дължината на опашката, която е около 3-7 см. Козината е много плътна като те могат да имат както къса, така и средно дълга козина.

Тези животинки са много доверчиви и добродушни. Заедно с това са безстрашни и лесно се обучават, както и запомнят различни основни команди като например дай лапа или легни.

Към плюсовете може да се каже това, че те изцяло не маркират територията си, но за съжаление породата е много рядка.

Хайлендер

Тяхна отличителна черта е, че ушите им са леко клюмнали и огънати. Именно поради тази си особеност те много приличат на породата американски кърл, но при хайлендерите това е предизвикано от мутация.

Те имат силно развито и мускулесто тяло, големи очи и къса опашка. Друга характерна особеност е, че те могат да бъдат както късо, така и среднокосмести.

По характер са много любвеобилни и лесно се разбират с хората. Обичат да са център на внимание, но и едновременно с това са много енергични и игриви.

Към плюсовете на тази порода може да се каже това, че много добре се разбират с другите животни и лесно се гледат.

Имайте предвид, че при кръстосването им с други породи, могат да възникнат здравословни проблеми, тъй като имат в рода си мутация.

Американски бобтейл

Късоопашата котка

Основната им отличителна черта отново е късата опашка. Имат крепко телосложение, дълго тяло и едри лапи. На ушите си имат истински четчици подобно на рисовете.

При ходене задната част на тялото им е видимо малко по-висока от предната. Козината е гъста и дълга.

По характер са много любвеобилни и дружелюбни. Лесно могат да приемат и дори да възпитат чужди малки котенца. Поддават на дресировка и обучение, тъй като са много умни котки.

Към минусите на породата можем да добавим това, че са много свободолюбиви както и че се нуждаят от доста грижи за дългата си козина. Могат да имат здравословни проблеми, тъй като късата опашка е следствие на мутация.

Карелски бобтейл

Подобно на другите котки с къса опашка, тези също имат силно телосложение и отлично развита мускулатура. По размер са средни и не са много едри.

Задните краката са значително по-дълги от предните, а опашката може да е права или леко извита, но главната особеност е нейната дължина - 4-12 см.

Главата е средна и ако гледате котката в профил, то прехода от носа към челото е практически незабележим. Цвета на очите им варира от жълто до зелено или синьо.

Козината на котките може да е както къса, така и средна. По характер са много мили и доброжелателни. Те са силно привързани към стопанина си.

Тайски бобтейл

Отличителна черта на котките от тази порода е късата опашка, както и окраската, която много прилича на сиамските котки. Тялото им е силно, а предните крайници са по-къси от задните.

Главата е пропорционална на тялото, но има клиновидна форма. Очите са ярко сини, а козината е къса. Подобно и на другите породи в класацията, те също са много дружелюбни и много обичат да говорят със стопанина си.

Много предани и интелигентни котки са. Лесно могат да бъдат обучени и разбират интонацията на човека. Отличават се с това, че са чистоплътни, а характерът им е много уравновесен и сдържан.

Ако сте решили да си вземете котенце с къса опашка, тогава е важно да запомните че запознанството ви с него може да стане към 4-5 седмица, но окончателно можете да го вземете към 2-3 месец.

Така то ще е укрепнало добре и ще са направени всички ваксини. Бъдете сигурни, че която и порода с къса опашка да си изберете, ще останете очаровани от добрия характер на тези сладки котенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати