Защо не бива да пропускаме реваксинациите на котката

Ваксинация и реваксинация на котка

Знаете, че от това да ваксинирате котката си до голяма степен зависи нейното здраве. Но дали е необходимо да пристъпвате и към реваксинация на котката, или можете да си я спестите. Тук ще ви отговорим именно на този въпрос.

- Много често ние считаме, че след като сме ваксинирали котката си веднъж, то това ѝ осигурява трайна защита от котешки болестите, особено ако сте решили да я отглеждате у дома, а не като дворна котка. Да, дворните котки са по-податливи на заболявания, в сравнение с домашните котки, но ако след дадена ваксинация, вие не сте предприели и реваксинация, то най-вероятно не сте свършили нищо.

- Ваксинациите и реваксинациите на котката трябва да се извършват в срок, определен от ветеринаря ви. Това е подобно на онези бебешки ваксинации и реваксинации, за които стриктно следите календара си. С разликата, че ваксините и последвалата реваксинации на котките са доста по-малко на брой.

- Първата реваксинация се прави обикновено, когато котето е на възраст между 12 и 16 седмици. Докато тази реваксинация не е направена не се препоръчва котето да излиза навън или само ако разполагате с двор, който мислите по-късно котето ви да обитава.

- Има различни ваксини и свързаните с тях реваксинации, но за тях и какви са различните възможности би трябвало да ви информира ветеринарят, който посещавате. Това обаче не означава, че той е длъжен да ви напомни когато идва времето за дадена реваксинация. Това е ваша отговорност.

Котка на ветеринар

- Ако отглеждате котката си на двора или я пускате от вереме навреме да се разхожда, то ви препоръчваме да я подложите на абсолютно всички ваксинации и реваксинации, като от особена важност е не само първата и втората ваксинация, но и всички последвали.

- Видовете ваксинации и реваксинация зависят както от риска от възможни епидемии, така и от евентуални промени, които могат да настъпят в действащия до този момент закон за ваксинации и реваксинации на котки. С тази информация трябва да е запознат ветеринарят ви и да ви я предостави. Дали ще подложите котката си на дадена ваксинация и реваксинация решавате вие, но помнете, че от това зависи доброто здраве на котката.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати