Членовете на семейство Котки и кратка характеристика за тях

Членове на семейство котки

Котките са сред най-мистериозните животни, които се отличават от всички останали представители на животинския свят със своя отлично развит вестибуларен апарат (това е причината те да се приземяват на крака), много добре развити зрение и слух, изключителна ловкост и бързина, както и с това, че са истински хищници и се хранят само с месо.

Днес по света има около 40 вида котки, които условно ( за да ви избавим от сложните биологични наименования) можем да разделим на мъркащи и ръмжащи. Към първата група принадлежат домашните котки, рис, гепард, пумата и т.н., а към ръмжащите са тигър, леопард, ягуар и др.

Няма как тук да ви запознаем с всичките 40 вида котки, но ще ви предложим кратка характеристика на 5 от най-познатите членове на семейство Котки. Изключваме домашните котки, защото за тези домашни любимци вече е изписано много.

Лъв

Лъвът е от семейство Котки

Въпреки че е наричан Царят на животните, лъвът по размери, макар и внушителни, е по-малък от тигъра. Среща се основно в Африка и много по-рядко в Азия. С изключение на т. нар. скитащи лъвове-единаци, всички останали представители на семейство Коткови живеят в общности, познати ни като прайдове. Лъвовете, подобно на много други големи котки, са застрашени от изчезване.

Тигър

Както вече посочихме, тигрите са най-едрите котки на света и размерите им наистина са внушителни. Няма как да не отдадем почит на Сибирския тигър, който сред хищниците се нарежда на трето място по големина, предхождан единствено от мечките.

Ягуар

Ягуарът спада към ръмжащите котки и определено има застрашителен вид. Размерите му също са огромни, като най-големият регистриран досега ягуар е тежал над 200 кг. Тази огромна и красива котка е третата по големина след тигъра и лъва.

Леопард

Леопардът принаделжи към семейство Коткови

Изключително красивата окраска на кожата му е превърнала тази огромна котка в мечтана цел за бракониерите. За най-красив се смята амурският леопард, който освен това е и "най-добронамерен" към хората. Последното определение е поставено нарочно в кавички, защото изобщо не ви препоръчваме да се доближавате до подобен хищник. Просто в сравнение с останалите видове леопарди, вероятността да ви нападне е "малко" по-малка.

Гепард

Това, както вероятно вече знаете, е най-бързият сухоземен бозайник, който само за 3 сек. може да достигне скорост от над 110 км/час! Макар да не може да я поддържа дълго време, вероятно повечето производители на спортни автомобили, биха му завидели. И то с право!

Това бяха членове на семейство Котки, които не стават за домашни любимци, но са много известни с внушителни размери, красота и смело поведение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати