Колко време се възстановява котка след кастрация?

Колко време се възстановява котка след кастрация?

Практически всеки стопанин се сблъсква някога с това, че се налага да кастрира котката си. Смята се, че в тази манипулация има положителни моменти, така и отрицателни. Самата операция е рутинна и не е сложна, нито опасна за любимеца ви. Тя представлява хирургическо премахване на половите жлези.

Плюсове от кастрацията на котка

- Животното става по-спокойно, мило и послушно;

- Повече няма да маркира територията си с в дома ви, оставяйки неприятна миризма;

- Любимецът ви няма да е агресивен и няма да мяука силно всяка нощ, будейки вас и съседите ви;

- Подтискането на сексуални инстинкт няма да кара животното да си търси партньор и да иска да избяга навън. Вашата котка ще стане тиха и спокойна;

- Практически изчезва рискът от полови инфекции;

- Кастрираните котки живеят по-дълго, а именно с около 3-4 години, тъй като водят по-спокоен домашен живот.

Рехабилитация и следоперативни грижи за кастрираната котка

Котка след кастрация?

След самата процедура по кастрация на котка не се изисква някаква специфична рехабилитация. Ако не се наблюдават някакви усложнения, тогава животното ще се възстанови за 2-3 дни, като в това време то ще иска да се намира на спокойно и тихо местенце, облечен в стегнат ръкав от някой стар пуловер.

По време на възстановяването е възможно любимецът ви да спи повече от обикновеното и да яде по-малко. Не се тревожете, защото това е напълно нормално, тъй като малко или много говорим за хирургическа намеса. Ще се наложи да обработвате мястото със специални антибактериални средства, а при необходимост и предписание от ветеринаря се използват и антибиотични мазила.

Котката след кастриране може да изпитва много леки болки на мястото на шевовете. В някои случаи обаче може да се наложи обезболяване. Ако обаче бързо се е съвзело след операцията и се чувства добре, тогава не трябва да се дават болкоуспокояващи. Те се предписват само по преценка и състоянието на котката. Пълното възстановяване след кастриране на котка, ако няма някакви усложнения, продължава около седмица.

Кастрацията е рутинна процедура и не бива да ви притеснява. Както сами разбрахте, след нея животното дори живее по-дълго, така че дори от тази гледна точка е полезна. Наблюдавайте животното след процедурата и ако се съмнявате за някакви усложнения, веднага се обърнете към специалист.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати