Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Начални стъпки в отглеждането на змия

Начални стъпки в отглеждането на змия

Начални стъпки в отглеждането на змия

На 1 февруари в САЩ се отбелязва денят на змията, който има за цел да се бори не само с нашите страхове към това уникално животно, но и да насочи фокуса върху експлоатацията на змийска кожа за производството на скъпи кожени чанти и обувки.

За последните няколко хиляди години змията е символ в различни култури едновременно на мъдрост и сила. За много хора тя се отъждествява с Бог, за други е въплъщение на Дявола.

Като оставим експозиция на уникалното влечуго в културно отношение, отдавна тя се е превърнала в член на много семейства, които отглеждат змия в терариум у дома.

Стигнали сте до решението да си вземете змия за домашен любимец – чудесно! Те са прекрасни същества. Пригответе се за начинанието с тези пет стъпки в отглеждането на змия.

1. Добър старт

Сигурно смятате, че най-оптималният вариант е да закупите възрастно влечуго, но тук може да сбъркате. Освен това видът е от особено значение. Експертите препоръчват царевичния смок, кралския питон или животни от рода на кралските змии.

2. Доколко сте отдадени?

Отглеждане на змия

Продължителността на живота на една змия варира между различните видове, но обикновено никак не е кратка. Само за пример ще споменем, че царевичният смок живее до 5-10 години, кралските питони – 20-30 години, а кралските змии – 15 години. Убедете сте, че можете да поемете дългосрочната отговорност в грижата за тези прекрасни влечуги.

3. Познавайте рисковете

Освен очевидната опасност от ухапване змиите заедно с всички останали влечуги са естествени преносители на бактерии от род Салмонела (Salmonella). Тези микроорганизми могат да предизвикат неприятни храносмилателни разстройства и са особено опасни за деца под 5-годишна възраст. Добра идея е след всяко докосване на влечугото да измивате добре ръцете си и да научите децата си да правят същото.

4. Научете какво се харесва на змиите

Начални стъпки в отглеждането на змия

По природа тези влечуги са фенове на самотата. Те не обичат големите тълпи и силните шумове – определено не са типажа, който бихте завели на концерт. Точно поради самотната им същност най-добре е да отглеждате по един индивид в терариум. Ако можете, избягвайте честите хващания на животните, тъй като са сравнително чувствителни. За да се изгради връзката между човек и змия обаче, е необходимо да отделяте поне 5 минути на ден в докосване на екзотичния си домашен любимец. Освен всичко споменато, тези влечуги обожават стриктното спазване на рутината си – хранене, поене и почистване в едно и също време ще осигурят щастието на животното ви.

5. Оптимална среда

Не си мислете, че терариумът представлява наблъскване на пръст, вода и купища екзотични растения, обикновено растящи във влажните гори на Южна Америка, в голям стъклен съд. Информирайте се каква точно среда пасва на вашия вид змия и я осигурете – особено важни са показателите за влажност и температура. Те могат да бъдат измерени с термометър и хидрометър, поставени в терариума. Когато поставяте отоплителна лампа, старайте се да я закачите на различно място от центъра, за да има по-хладна част от терариума, в която змията може да се освежи, ако желае. За допълнителна влажност може да използвате овлажнител или допълнителна купичка с вода под лампата, ако хидрометъра отчита ниски стойности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest