Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Тръстикова Котка

Тръстикова Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Тръстикова котка
Снимка: veverkolog/pixabay.com

/undefined Тръстикова Котка, известна още като Блатен Рис, е хищно животно, което е със статут на изчезващ вид. Тръстиковата Котка е защитена и ловът й се наказва строго.

История на Тръстиковата Котка

Смята се, че Тръстиковата Котка се е появила на планетата ни преди повече от 100 милиона години. Тръстиковата Котка, известна и с наименованието Хаус, е била опитомяване в Древен Египет, за да бъде научена да помага в лова на водоплаващи птици.

Днес Тръстиковата Котка може да се срещне в северната част на Африка, както и в Индия, Русия, Турция, Пакистан, някои части на Кавказ, Турция, Лаос, Виетнам, Тайланд, Непал, Индокитай, Ирак, Египет, Шри Ланка.

Тръстиковата Котка живее в местности край блата, които са обрасли с висока тръстика, благодарение на което този красив хищник дължи наименованието си. Понякога Тръстиковата Котка може да се види в ниви, тропически гори и в степи. Тръстикова Котка може да се срещне край езера, реки и морета, бреговете на които са обрасли с бодливи храсти или с тръстика. Тръстикова Котка може да се срещне на не повече от 800 метра надморска височина.

Как изглежда Тръстиковата Котка

Тялото на Тръстиковата Котка е дълго около 75 сантиметра, а височината й надхвърля 30 сантиметра. Опашката на Тръстиковата Котка е около 30 сантиметра. Тръстиковата Котка тежи от 9 до 16 килограма в зависимост от пола - женските са по-дребни от мъжките - и от начина й на хранене. Тялото на Тръстиковата Котка е покрита с къса гъста козина, която е с кафеникаво сивкава окраска.

По този начин Тръстиковата Котка много трудно може да бъде забелязана сред тръстиката, сухата трева, пясъка и камъните, сред които ловува. Коремът на Тръстиковата Котка е по-светъл от останалата част на тялото. На опашката си Тръстиковата Котка има няколко ивици в по-тъмен цвят, често опашката е черно-бяла.

Долната част на муцуната на Тръстикова Котка е светла, почти бяла на цвят. Носът е розов. Челюстите на Тръстикова Котка са много мощни, с едри остри зъби. Захапката на Тръстикова Котка е много силна, с едно захапване тя може да пречупи гръбнака на жертвата си.

Главата на Тръстикова Котка е едра, ушите са разположени високо, те са изправени и с триъгълна форма, а на върха си имат пискюлчета, които са характерни за Рис. Главата на Тръстикова Котка изглежда като главата на домашна Котка, но е по-едра. Очите на Тръстиковата Котка са бадемовидни и леко скосени. Те са зелени или кехлибарено жълти. Крайниците на Тръстиковата Котка са доста дълги. Те завършват с мощни лапи с много остри нокти. Мускулатурата на тялото и крайниците на Тръстикова Котка е изключително добре развита.

С какво се храни Тръстиковата Котка

Тръстикова Котка е хищник, който излиза на лов през деня. Обикновено Тръстиковата Котка се храни с различни видове гризачи, водоплаващи птици, зайци, малки диви прасета. Тръстикова Котка се храни също така и с яйца на блатни птици, както и с новоизлюпените им малки. Тръстиковата Котка яде различни видове земноводни, както и насекоми и змии. Тръстикова Котка не обича да плува, но ако отдавна не е намирала храна, може да се гмурне във водата, за да лови рибки. Ако дълго време не е намирала нищо за ядене, Тръстикова Котка може да нападне селскостопански птици като кокошки, пуйки, патки, юрдечки, макар че като цяло не обича да се приближава към човешки селища.

Тръстикова Котка може да скача както напред, така и нагоре и по този начин може да хване дори птица, която лети ниско. Тръстикова Котка е бърза на къси разстояния, но не може да издържа дълго и да преследва жертвата си повече от няколко минути. Когато види, че е невъзможно да настигне плячката, Тръстикова Котка се отказва и продължава да търси храна. В търсене на храна Тръстикова Котка може да измине повече от 15 километра дневно.

Ако не е яла от много време, Тръстикова Котка може да яде и мърша, но по принцип я избягва. Тръстиковата Котка яде понякога различни части от растения.

Размножаване на Тръстиковата Котка

Тръстикова Котка достига полова зрялост към края на втората си година. Размножителният период започва през февруари, когато мъжките се бият безпощадно за вниманието и благосклонността на женските Тръстикови Котки. По време на тези битки мъжкарите застават един срещу друг и съскат като котки, но и лаят като кучета. Женските Тръстикови Котки, които са готови да се чифтосат, издават звуци, напомнящи мяучене, и мъркат силно. Бременността трае месец и една седмица.

Женската Тръстикова Котка ражда от 2 до 5 малки. Новородените са слепи и са раирани с черни ивици. Постепенно с възрастта тези ивици избледняват и остават само няколко на опашката на котката. Женската Тръстикова Котка отглежда малките си напълно сама и те остават с нея до половото си съзряване.

Възможно е с майката да има млади Тръстикови Котки и новородени малки, като в такива случаи младите женски помагат при отглеждането на малки котенца. Когато се чифтосва и когато отглежда малките си, женската Тръстикова Котка става изключително агресивна.

Любопитни факти за Тръстиковата Котка

Тръстикова Котка е използвана от селекционери за създаването на аристократичната порода котки Чаузи. Колкото повече прилича Котка Чаузи на Тръстикова Котка, толкова по-висока е цената й. Котка Чаузи е една от най-скъпите породи котки в света заради екзотичния й външен вид.

За разлика от домашните котки, Тръстикова Котка не може да понася хората и ако бъде хваната в дивата природа, не може да бъде опитомена. Тръстикова Котка не може да се опитоми, дори ако е хваната от дивата природа като съвсем малка.

Дори да се отглежда като домашен любимец, Тръстикова Котка никога няма да използва котешката тоалетна, а към стопанина си може да не проявява агресия, но няма да му разреши да я прегръща и да я гали.

Тръстикова Котка приема дребните животни за плячка и ако се отглежда като домашен любимец, с нея не могат да живеят дребни кученца или котки. Тръстикова Котка може да прояви агресия и към доста едро куче, ако живее с него. Тръстикова Котка може да убие средно голямо куче, ако се почувства застрашена.

Тръстиковата Котка използва разнообразни звуци за общуване - тя съска, мяучи с дебел глас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest