Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон е гущер с много интересен външен вид. Китайски Воден Дракон е предпочитан за домашен любимец заради екзотичната си външност.

История на Китайски Воден Дракон

Според специалистите Китайски Воден Дракон се е появил на планетата ни преди повече от 300 милиона години. Днес Китайски Воден Дракон се среща в Индокитай и Китай. Той носи също така наименованието Водна Агама, Зелен Воден Дракон и Тайландски Воден Дракон. Китайски Воден Дракон може да се види в гори и предпочита да живее край реки или езера. Китайски Воден Дракон може да се види във Виетнам, в южната и в източната част на Тайланд, както и в Лаос. Китайски Воден Дракон може да се види и в блатисти местности, тъй като при липса на близки езера или реки търси някаква влажна местност и не пренебрегва блатата.

Как изглежда Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон достига дължина от 1 метър заедно с опашката, която е дълга почти 70 сантиметра. Женските са много по-дребни от мъжките. Върху шията, гърба и в основата на опашката на мъжките има гребен от високи рогови люспи. Женските също може да имат гребен от люспи, но той е много по-малък.

Китайски Воден Дракон е с изумрудено-зелен цвят, като мъжките са с по-ярки цветове от женските. Долната челюст на Китайски Воден Дракон е розова. Мъжките имат оранжево петно под гърлото. Опашката е сплескана от двете страни и покрита с тъмни хоризонтални черти. Опашката на Китайски Воден Дракон е много мускулеста, защото му служи за промяна на посоката по време на плуване, както и като оръжие при нападение от хищници.

Долната част на шията на Китайски Воден Дракон е яркорозова или прасковена. Очите на Китайски Воден Дракон са с черен кант, черните линии продължават и върху главата на животното. Понякога тези линии са със синкав нюанс. По тялото на Китайски Воден Дракон може да има тюркоазени линии. Между очите си Китайски Воден Дракон има между очите си специално светлочувствително петно, което помага на животните да усеща разликите в интензитета на светлината и така да намира най-доброто място, за да се припича на слънце.

Гущер Китайски Воден Дракон

Благодарение на това петно Китайски Воден Дракон усеща приближаването на хищни птици заради сенките им. Китайски Воден Дракон има мускулести крайници, като предните завършват с лапи с четири пръста, а задните - с лапи с по пет пръста. Зъбите на Китайски Воден Дракон са дребни, но много остри, челюстите са силни и мощни.

С какво се храни Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон се храни с различни видове насекоми, дребни рибки, дребни безгръбначни и дори много дребни бозайници. Много рядко Китайски Воден Дракон се принуждава да стигне до канибализъм - това се случва само ако прекалено много време е стоял без храна. Когато се отглежда като домашен любимец, Китайски Воден Дракон може да хапва зеленчуци и плодове. Китайски Воден Дракон трябва да се храни веднъж на ден.

Размножаване на Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон се размножава чрез яйца. Китайски Воден Дракон става полово зрял след края на втората си година. В дивата природа Китайски Воден Дракон се чифтосва от декември до февруари. Преди това обаче спи зимен сън, който трае около два месеца. Затова при желание на стопанина на Китайски Воден Дракон да получи потомство от любимеца си, той трябва да го принуди да заспи зимен сън.

За целта температурата в терариума трябва постепенно да се намалява, както и осветлението. След това в продължение на няколко седмици се увеличава постепенно температурата, за да може Китайски Воден Дракон да е готов за чифтосване. Около 50 дни след чифтосването женският Китайски Воден Дракон снася до 20 яйца. След около два месеца малките се появяват на бял свят. Те са дълги около 15 сантиметра и са тъмно зелени, долната част на тялото е светлозелена, жълтеникава или бяла. Веднага след като се излюпи от яйцето, Китайски Воден Дракон започва да се храни с насекоми.

Любопитни факти за Китайски Воден Дракон

На някои места в природата, където по принцип не се среща, Китайски Воден Дракон може да бъде видян - това се дължи на факта, че някои собственици на тези красиви гущери ги изоставят в дивата природа, след като им е омръзнало да ги гледат като домашни любимци. Китайски Воден Дракон може да живее до 15 години.

Интересен факт е, че Китайски Воден Дракон може да остане повече от 20 минути под вода, ако усети опасност. Китайски Воден Дракон е много добър плувец и преодолява големи разстояния, когато се спасява от хищник.

Китайски Воден Дракон живее по дърветата и е активен през деня. Ако се почувства в опасност, Китайски Воден Дракон се хвърля от някой клон във водата и така се спасява от преследването на хищници.

Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон е дружелюбен и много любопитен. В същото време това животно е много плашливо и ако е хванато в дивата природа, за да се превърне в домашен любимец, най-вероятно ще умре от стрес, защото постоянно ще се блъска в стъклата на терариума.

През най-горещата част от деня Китайски Воден Дракон стои в непосредствена близост до водата, върху клоните на дърветата. Помежду си тези големи гущери общуват с езика на жестовете - с поклащане на главата, движения на лапите и на опашката, както и с издуване на гърлото.

Когато мята опашка наляво и надясно, Китайски Воден Дракон показва, че е ядосан. Ако само маха леко опашката си, Китайски Воден Дракон показва, че е настроен приятелски. Когато издува гърлото си, Китайски Воден Дракон предупреждава, че ще атакува. След това напада и може да нанесе малки рани на човек с острите си зъби.

Ако се гледа като домашен любимец, Китайски Воден Дракон трябва да има водоем с клони, потопени в него, тъй като ако се умори прекалено много от плуването, може да се удави. В терариума на Китайски Воден Дракон трябва да има ултравиолетова лампа.

Като повечето гущери, Китайски Воден Дракон може да откъсне опашката си при нападение от хищник, ако не е в състояние да избяга. Опашката на Китайски Воден Дракон след няколко месеца израства наново, но вече е с много по-тъмен цвят и доста по-дебела от предишната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest